Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Град послује рационално и домаћински
ОДРЖАНА 22. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Град послује рационално и домаћински

На дневном реду 22. седница Скупштине града, одржане у среду, нашло се 27 тачака.
Одборници су разматрали и усвојили извештај о извршењу буџета града Шапца за период од 1. јануара до 30. јуна ове године. Изгласан је предлог одлуке о повећању износа накнаде за грађевинско земљиште у Индустријској зони, финансијски извештаји јавних предузећа за претходну годину и други квартал ове године, као и план детаљне регулације за изградњу канализационе мреже са постројењем за пречишћавање отпадних вода у Прњавору.

Неколико тачака односило се на рад Штаба за ванредне ситуације и цивилну заштиту, измене у појединим управим одборима установа, а усвојена је и одлука о изради плана детаљне регулације “Нова општа болница” у Шапцу.

-Извршење буџета је на 52,6 одсто. Приходи су стабилни, расходи у складу са приходном страном буџета. Град на рационалан, домаћински начин послује. Добро је да су сва јавна предузећа града пословала са позитивним износом у прошлој години. Према извештајима за првих шест месеци ове године нема већих потешкоћа са функционисањем јавних предузећа. Због великог интересовања привредника, пре свега због изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице, донели смо одлуку да се цена хектара у Индустријској зони, која је до сада била 70.000 евра, повећа на 120.000 евра. Усвојили смо и план који омогућава изградњу канализационе мреже у Прњавору. Ширење водоводне мреже је у току.

Велики послови су везани и за пројекат нове болнице. Урадили смо генерални пројекат који је био на ревизионој комисији. Прихваћено је решење о изградњи нове болнице и реконструкцији дела постојеће. Радимо план детаљне регулације за део који смо издвојили за ту намену, 4,2 хектара на локацији старе сточне пијаце. Убрзо ће бити јавна расправа о том документу, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Председник Скупштине града Немања Пајић оценио је тачку која се односи на реализацију буџета као једну од најважнијих на овом заседању. Истакао је да је ова седница показатељ да се град добро развија и иде у правом смеру.

- Сви су могли да се увере да су финансије стабилне и да јавна предузећа раде добро и у интересу грађана. Пракса је постала да имамо и различите теме које су ван дневног реда. Било је и доста политичких тема и размирица, што је и природно и треба да се дешава на седницама Скупштине града. Мислим да су на губитку одборници који не присуствују седницама, а на највећем губитку су грађани који су их гласали, због тога што нико сада не заступа њихове интересе, рекао је Немања Пајић.

На седници је говорио и одборник Иницијативе село-град Драган Станковић. Иницијатива, која је на изборима била на листи Небојше Зеленовића, је поднела два одборничка питања.

-Ревизорска фирма је рекла да се из буџета исплаћује 51 одборник, а има нас 69. Нико то није демантовао, тако да смо ми покренули ту тему. Показало се да изборне листе, на конто одборника који су ушли у Скупштину, добијају одређени новац. Листа Небојше Зеленовић добија 1.110.000 годишње, а Српске напредне странке 2.000.000. Странке које не признају легитимност ове Скуштине и не долазе на седнице узимају новац. Новац се уплаћује редовно почетком сваког месеца. Плус сваки одборник месечно на свој рачун добија 4.000 динара, рекао је Станковић.

Градоначелник је одговорио на ове наводе и истакао да се новац исплаћује по Закону.
-Станковић је био незадовољан коришћењем средстава које из буџета града добија политичка опција са којом је изашао на изборе. На годишњем нивоу ова листа добија 1.100.000 динара, а Станковић се жалио да Иницијатива не добија та средства. По Закону град све исплаћује, а то што Небојша Зеленовић и његова политичка опција узима средства, а не учествује у раду Скупштине, је његова срамота, рекао је Пајић.

Станковић је, међутим, демантовао, да је покренуо тему због тога што они не добијају новац, него због тога што сматра да грађани треба ово да знају.

-Наша два одборника су на овој листи и ми не добијамо новац, али нам то не смета и нисам се жалио због тога, рекао је Станковић.
Исти одборник је на овој седници покренуо и другу важну тему, а то је афричка куга свиња. Речи је било о томе шта град ради на спречавању ширења заразе, а шта би још могло да се уради.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa