Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Први услов за добру производњу Парадајиза

Правилан избор семена

Правилним избором семена или садног материјала обезбеђује се здрав почетни биљни материјал и самим тим се смањује могућност заражавања биљака патогенима који се овим путем преносе.
ИЗБОР СЕМЕНА Код избора сорте/хибрида посебна пажња је усмерена на: 1) Родност 2) Квалитет плодова 3) Униформност и тржишност 4) Време сазревања 5) Толерантност на болести и штеточине КВАЛИТЕТНО, ДЕКЛАРИСАНО СЕМЕ представља КЉУЧ УСПЕШНЕ ПРОИЗВОДЊЕ! Семе – законски оквири Производњом семена може да се бави привредно друштво, односно предузеће, друго правно лице и предузетник, који је уписан у Регистар произвођача семена, расада, мицелија јестивих и лековитих гљива. Производњом семена може да се бави и физичко лице на основу закљученог уговора о сарадњи са произвођачем семена, а семе произведено у тој сарадњи сматра се производњом произвођача (Закон о семену). Истим Законом дефинисана је и контрола производње семена, дорада семена, квалитет семена, паковање, декларисање и обележавање семена, промет и увоз семена. Семе (и расад) намењено производњи мора бити од сорте која је уписана у Регистар сорти пољопривредног биља РС.

Треба користити искључиво декларисано и квалитетно сортно семе. Хибридно семе добија се посебним начином укрштања. Поступак добијања и производње хибридног семена је компликованији и дужи у односу на онај код сортног семена. Као резултат оваквог укрштања јавља се хибридна снага, захваљујући којој су ове биљке бујнијег пораста, веће толерантности на болести и већег потенцијала за принос од биљака произведених од сортног семена. Једна од особености хибрида јесте да ове повољне особине задржавају само у првој генерацији, те се зато хибридно семе мора сваке године изнова обнављати, тј. куповати. Хибридни парадајз поред имена носи ознаку Ф1 . 24 Интегрална производња и заштита парадајза Здраво семе Већи број економски значајних болести повртарских биљака проузрокованих гљивама, бактеријама и вирусима преносе се семеном поврћа. Богатство семена хранљивим материјама чини га погодним супстратом за одржавање и развој патогених микроорганизама. Присуство патогена на или у семену има за последицу смањење квалитета семена и његове употребне вредности. Употреба зараженог семена доводи и до смањења приноса и квалитета плодова што утиче на финансијске губитке у биљној производњи. Осим тога, паразити у семену задржавају виталност дуже или краће време, омогућавајући тако нове, често врло значајне заразе биљака касније током вегетације. Стога је неопходно користити семе парадајза провереног порекла и квалитета. У производњи поврћа употреба здравог семена за сетву је од изузетног значаја.


Фото: Pixabay


Многе повртарске врсте гаје се из расада који се производи у топлим лејама. Густ склоп биљака у лејама, повишена температура и влажност, повољно утичу на појаву и развој болести. Расадом, пореклом из зараженог семена, инфекција се даље шири, па може проузроковати велике штете при гајењу како на отвореном пољу, тако и на усеву гајеном у стакленицима и пластеницима, што значајно умањује економски ефекат често веома скупе производње парадајза. Семе парадајза насељава већи број патогених гљива. Међу њима економски значајне су Алтернариа солани, Дyдимелла лyцоперсици, Фусариум оxyспорум ф.сп. лyцоперсици. Симптоми заразе семена углавном нису карактеристични, тешко су уочљиви и немају дијагностички значај. Понекад се прегледом семена могу уочити зрна тамније, скоро црне боје, која указују на присуство заразе. Ипак се у оцени здравственог стања семена не треба ослањати на визуелни преглед и изглед семена уочљив голим оком. За поуздану оцену неопходна је лабораторијска анализа и зато се препоручује избор декларисаног семена чије здравствено стање је адекватно контролисано.

Бактериозе парадајза проузрокују бактерије Xантхомонас весицаториа, Псеудомонас сyрингае пв. томато и Цлавибацтер мицхиганенсис субсп. мицхиганенсис. Главни начин одржавања је зараженим семеном и у остацима заражених биљака у пољу. Производња и сетва здравог семена, плодоред, уништавање заражених биљних остатака и дезинфекција топлих леја су основне мере заштите. Гајење отпорних сорти и хибрида Стварање отпорних сорти и хибрида парадајза и њихово гајење представља најоптималнији и најекономичнији метод борбе против патогена и штеточина. У повртарској производњи је од посебног значаја избор отпорних сорти према патогенима који се директним мерама не могу сузбити (нпр. бактеријама, вирусима и фитоплазмама). Гајење отпорних сорти је значајно и са економског и еколошког становишта, па стога избор сортимента увек треба заснивати на отпорности према економски најзначајнијим и најзаступљенијим патогенима парадајза у том региону или ако је из историје поља познато, на конкретном пољу или пластенику. Дезинфекција семена Дезинфекција семена обавља се у циљу уништавања патогена који се налазе на његовој површини или у унутрашњости. Термичка дезинфекција Обавља се потапањем семена у топлу воду или његовим излагањем деловању топлог ваздуха. На овај начин се уништавају гљиве и бактерије на површини или у унутрашњости семена. За семе сваке повртарске врсте постоје одређене, проверене температуре и време њиховог деловања. 25 Сетва/ расађивање Хемијска дезинфекција Обавља се у циљу уништавања вируса на површини семена. Семе парадајза се дезинфикује потапањем у 2% раствор хлороводоничне киселине (ХЦл) у трајању од 24 часа. Семе се након третмана темељно испира под млазом чесменске воде, у танком слоју просуши на промајном месту и одмах сеје.


Фото: Pixabay


Дезинфекција семена фунгицидима Може бити сува када се семе запраши или влажна када се врши потапање семена у раствор одређеног фунгицида. Сува дезинфекција се обавља методом предозирања при чему се мањој количини семена додаје нешто већа количина фунгицида у праху. После мешања са семеном вишак средства се одстрани просејавањем кроз сито. На овај начин се третирају мање количине ситног семена поврћа пре складиштења или непосредно пред сетву. Препоручује се запрашивање препаратом на бази тирама, каптана или манкозеба. Влажним поступком се поред патогена на површини уништавају и они нешто дубље у семену, при чему током рада треба бити пажљив да се не оштети осетљива клица. За ову сврху употребљавају се растворљиви фунгициди.
Дип.Инг Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa