Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Отворена изложба „Карневал“ у галерији Школе примењених уметности

Омаж Милошу и његовом стваралаштву

На изложби су приказани радови пристигли на конкурс расписан у знак сећања на ученика Милоша Симића
Милош је био посебан, као и сви уметници. Зато је своја чиста и нежна осећања преносио на оно њему највредније, а то је сликање. На његовим радовима могу се запазити бројни детаљи, пажљиво насликани, са пуно стрпљења, пажње, а нарочито љубави. Благ, миран, осећајан према свима које је познавао. Он није био само уметник у души и на платну, већ и син, друг, пријатељ, брат и сваку улогу је одиграо без грешке. То га чини много већим уметником од свих уметничких дела која је стварао за живота. Док год његова дела постоје, постојаће и он заједно са свима нама у нашим срцима и душама, поручено је прошлог четвртка на отварању изложбе „Карневал“ у галерији Школе примењених уметности на којој су приказани радови пристигли на конкурс расписан у знак сећања на ученика Милоша Симића.

Мотивација
Шесту годину заредом додељују се признања најуспешнијима, а овога пута првонаграђена је Теодора Росић, ученица друге године смера конзерватор културних добара.

-Карневал ме подсећа на кловнове. Имала сам у глави неку визију кловна коју сам темперама пренела на папир. Нисам очекивала да ћу добити награду, будући да је ово први конкурс на коме сам учествовала. Драго ми је што је школа организовала овако нешто за Милоша, да чува сећање на њега и сматрам да је то веома леп гест. Посебно је значајно што су се сви моји пријатељи из школе потрудили да ураде радове у што већем броју. Кад смо чули причу о Милошу, то нам је дало велику мотивацију- рекла је Теодора, којој су менторке биле Милена Кијурина и Сузана Стефановић.

У ужем избору били су и радови Саре Ковачевић, Владислава Влаховића и Марка Мијаиловића.

Фото: "Глас Подриња"


Сећање и подршка
-Ово је шеста по реду изложба којом негујемо сећање на нашег ученика Милоша Симића захваљујући сарадњи са његовом породицом, професорима који су са ученицима урадили више од 140 радова. Тема је карневал и то је било инспиративно за наше ученике. Знамо да је Милош живео за карневал, путовао са нашим Чивијашима у друге градове, дружио се, правио маске. То је заиста прави омаж и Милошу и његовом стваралаштву- истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.
Милошев отац Зоран Симић захвалио је школи на истрајности у чувању сећања на свог ученика, као и на мотивацији коју пружа другој деци.

-Милош је био ученик школе и у њој оставио свој траг. С друге стране, док је био мало дете, учествовао је у карневалу и организацији у којој је био од првог дана као мали, живео је за то. Циљ је да пробудимо у деци жељу за такмичењем, да се искажу, уз огромну подршку професора и целог колектива школе, да виде себе на победничком месту, да осете чари и победе и пораза, што мислим да јако недостаје нашој деци и нашем друштву. Циљ је извући из њих све најлепше, највредније, али и да провере своје знање и умеће- истакао је Симић.

Ученици Теодори је уручена награда- књига, диплома и новчани износ који сваке године додељује Милошева породица.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa