Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ОД ВЕЛИКОГ АГРОТЕХНИЧКОГ ЗНАЧАЈА

Црвена детелина

Црвена детелина у односу на луцерку може да успева на нешто киселијим земљиштима, не одговарају јој сувише тешка подводна земљишта. Најбољи предусеви су јој кукуруз , кромпир, стрна жита а, она је добар предусев за све културе
Црвена детелина је биљна врста која се код нас гаји на мањим површинама у односу на луцерку. У производњи се задржава 2 – 3 године. Има високу хранљиву вредност, сличну луцерки. Користи се као зелена крма, сено, силажа и паша. Ређе се користи за испашу јер изазива надутост код говеда. У току године даје 2 откоса.

Агротехнички значај црвене детелине врло је велики. Корен продире дубоко у земљиште и тиме се поправљају физичке особине земљишта, повећава плодност тако да се поље после ове културе сматра једним од најбољих у плодореду. Ова култура знатно повећава садржај азота и органске материје у земљишту.

Фото: Pixabay



Црвена детелина у односу на луцерку може да успева на нешто киселијим земљиштима, не одговарају јој сувише тешка подводна земљишта . Најбољи предусеви су јој кукуруз, кромпир, стрна жита а, она је добар предусев за све културе. На исто земљиште може доћи тек после 3 године.

Основна обрада се изводи у јесен 30 – 35 цм. Површинска припрема се изводи непосредно пред сетву сетвоспремачем. Битно је да се земљиште у површинском слоју што боље уситни и сабије.

Сетва се обавља рано у јесен почетком септембра и у пролеће почетком марта па до краја априла. Може се сејати као чист усев, заштитни усев и у смеши са влатастим травама. Црвена детелина боље подноси од луцерке засењивање, зато се најчешће усејава у заштитни усев. Као заштитни усев се употребљава неко стрно жито. Овас има највећи значај. Може се сејати у смеши са влатастим травама (мачјим репом, јежевицом, француским и енглеским љуљем, ливадски вијук...) Здруживањем са овим влатастим травама принос зелене масе се повећава 20 – 30 % а земљиште се брже и боље поправља. Сеје се на дубини до 2 цм . Количина семена око 20 кг /ха. У смеши са италијанским љуљем треба 10-15 кг/ха семена + 10-15 кг/ха семена детелине. Пре сетве пожељно је поваљати земљиште.

Фото: Pixabay


Ђубрење црвене детелине обавља са 2/3 П и К пред основну обраду и пред сетву преостала количина П и К и целокупна количина Н. Количина Н је 50 кг/ха, П 80 – 120 кг/ха и Кѕѕ 80 – 100 кг/ха . Стајњак се уноси под предусев.

Нега усева подразумева заштиту од корова, од мишева, од болести, дрљање или ваљање ребрастим ваљком у случају појаве покорице.
ПССС Шабац Светлана Златарић саветодавац за ратарство

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa