Инфо

19. октобар 2023.19. окт 2023.
Први шабачки концерт
Октобарске џез скице (2)

Први шабачки концерт

У претходном броју смо поменули да је у предратном периоду Шабац имао два џез бенда, оркестар Шабачког певачког друштва „Занатлија“, старији од два бенда, основан 1933. и џаз оркестар Шабачке трговачке омладина настао 1938. ЏАз није словна грешка, већ се током тридесетих тако називао музички правац код нас који је познат данас као џез.



Како се наводи у књизи „Шабац у сенци џеза (1934 – 2004)“ Живка Ивковића, први џез наступ у Шапцу забележен је, занимљиво је, баш на актуелни дан града, 22. април 1934. године. ШПД „Занатлија“ је припремала и увежвала током позне јесени и зиме, да би на пролеће из сенке на светлост дана изашао оркестар Занатлије доводећи у свој град и званично музички правац који је на свом врхунцу у свету. Наступили су на друштвеној забави где је џаз оркестар ШПД „Занатлија“ представљен, у ондашњем Шабачком гласнику као неко ко ће „присутне забављати“.

Како наводи Ивковић, постоје индиције да су се ова два бенда у једном тренутку ујединила, али нема ни званичне потврде, нити демантија, но, сложићемо се са њим, да то и није толико важно, већ чињеница да је џез свеприсутан у Шапцу до априла 1941.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa