19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Prvi šabački koncert
Oktobarske džez skice (2)

Prvi šabački koncert

U prethodnom broju smo pomenuli da je u predratnom periodu Šabac imao dva džez benda, orkestar Šabačkog pevačkog društva „Zanatlija“, stariji od dva benda, osnovan 1933. i džaz orkestar Šabačke trgovačke omladina nastao 1938. DžAz nije slovna greška, već se tokom tridesetih tako nazivao muzički pravac kod nas koji je poznat danas kao džez.



Kako se navodi u knjizi „Šabac u senci džeza (1934 – 2004)“ Živka Ivkovića, prvi džez nastup u Šapcu zabeležen je, zanimljivo je, baš na aktuelni dan grada, 22. april 1934. godine. ŠPD „Zanatlija“ je pripremala i uvežvala tokom pozne jeseni i zime, da bi na proleće iz senke na svetlost dana izašao orkestar Zanatlije dovodeći u svoj grad i zvanično muzički pravac koji je na svom vrhuncu u svetu. Nastupili su na društvenoj zabavi gde je džaz orkestar ŠPD „Zanatlija“ predstavljen, u ondašnjem Šabačkom glasniku kao neko ko će „prisutne zabavljati“.

Kako navodi Ivković, postoje indicije da su se ova dva benda u jednom trenutku ujedinila, ali nema ni zvanične potvrde, niti demantija, no, složićemo se sa njim, da to i nije toliko važno, već činjenica da je džez sveprisutan u Šapcu do aprila 1941.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa