Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

Мир и слобода су приоритети

Шабац је од фашизма у Другом светском рату ослобођен 23. октобра, пре 79 година. Тог дана, на спомен костурницу у којој је сахрањено око 3.500 жртава рата, на Доњошорском гробљу, и ове године положени су венци. Пошту страдалим суграђанима одали су градоначелник Шапца Александар Пајић, представници борачких организација, Војске Србије, кабинета Мачванског управног округа, Градски одбор Социјалистичке партије Србије и други поштоваоци тековина ослобођења.

-Град Шабац је имао више од 5.000 жртава у Другом светском рату. Данас се сећамо свих жртава, свих који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободном и развијеном Шапцу. Битке 21. века везане су за привреду, економију, убрзани развој наше државе, за нове болнице, путеве, пруге, мостове и у ту добијамо битку и са временом, али и битку за лепши и успешнији град и државу. Сигуран сам да ће свест човечанства победити и да нећемо дозволити да сукоби великих размера које гледамо у свету, дођу и на нашу територију. Мир и слобода су приоритет. Грађани имају културу сећања на жртве, на све оне који су уткали своје животе у слободу града Шапца, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Владимир Нинковић, у име СУБНОР-а подсетио је окупљене да су пре 79 година партизанске јединице народноослободилачке војске, Шесте личке и делови Прве пролетерске умарширале у Шабац, на челу са командантом Дрварчанином Мирком Лукачем и Шапчанином Милорадом Шарићем. Поручио је да је наша обавеза да тешко извојевану слободу чувамо од заборава и неких нових завојевача.

-Шабац је дао огромне жртве, од 5.000 погинулих било је 1.000 бораца. Дужни смо, у знак сећања и пијетета према жртвама да им се захвалимо бар на овај начин, што су бранили нашу земљу и дали оно највредније - своје животе. То је узор млађим генерацијама, као што смо ми учили од својих, да они уче од нас, рекао је Нинковић.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa