Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
СНС власт за две и по године потрошила скоро 12 милијарди динара
КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДСКОГ ОДБОРА ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

СНС власт за две и по године потрошила скоро 12 милијарди динара

У просторијама странке „Заједно“, прошле седмице је одржана конференција за новинаре, а повод су била утрошена средства из буџета града у последње две и по године. Новинарима су се обратили испред странке „Заједно“ у Шапцу, професор Велимир Кузмановић, др Горан Стојићевић и Срђан Митрашиновић.

-Грађани Шапца треба да знају да је буџет, за ове две и по године, био преко 11.880.595.000 динара и онда је сасвим логично да поставимо питање где је потрошен тај новац. Шапчани могу да прошетају улицама града и да виде шта је за тај новац урађено, два пута је више уложено у плате него у капиталне инвестиције, изјавио је на конференцији за новинаре председник Градског одбора странке „Заједно“ професор Велимир Кузмановић.

Срђан Митрашиновић је навео да је негде око милијарду динара уложено у капиталне инвестиције, док је преко две милијарде отишло на плате запослених у Градској управи.

- То је алармантан податак, зато што су капиталне инвестиције управо оно на чему треба да се заснива неки дугорочно одржив раст и развој једне локалне самоуправе. Готово 40 посто је дато ЈП Водовод, претпостављамо за ширење водоводне и канализационе мреже. Питамо, да ли је урађен и један једини километар канализационе мреже, и да ли се неко прикључио и да ли је уопште у функцији та водоводна мрежа коју су они изградили у протекле две и по године?

Поређења ради, професор Горан Стојићевић изнео је податак да је 2015. године, преко развојне КФВ банке, изграђено преко 100 километара водоводне мреже у Шапцу, а прикључено више хиљада нових корисника. У склопу тог пакета је обновљена механизација и возни парк овог предузећа и зна се тачно под којим условима и ценама, док је 2019. године комплетно реконструисана водоводна мрежа у насељу Бенска Бара.

Кузмановић је истакао да је у периоду 2018, 2019, 2020. године, било уобичајено да се у капиталне инвестиције „улаже два пута више него у плате“, те да је сада ситуација „обрнута“ и да је „два пута више уложено у плате него у капиталне инвестиције“.

-Када сте последњи пут видели онај багер који производи асфалт на шабачким улицама? Када се последњи пут појавио онај ваљак који ће да сређује наше градске улице? Последњи пут, бојим се, да смо тај багер видели на шабачком мосту, то је резултат садашње власти, навео је Кузмановић.

Митрашиновић је овом приликом рекао да је на субвенције јавним предузећима отишло „више од пола милијарде динара“, што никако „није добро“, те да се на овај начин „оштећује и републички буџет, а бојим се да је овакав начин трошења буџетских средстава и противзаконит“. Он је навео и да лично мисли да је „ситуција много гора, али да је у питању веома вешто књижење и да ће се такве ствари тек утврдити у периоду који долази“.

Митрашиновић се осврнуо и да овај буџет, представљен у извештајима за две и по године, даје и „трагичан податак“ када је у питању савет националних мањина, али и заштита животе средине.
ГО Заједно

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa