Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Гајење легуминоза и њихов значај у повећању квалитета земљишта
Реч стручњака

Гајење легуминоза и њихов значај у повећању квалитета земљишта

Јако лоше стање са органским остацима у орничном слоју на већини парцела што се лоше одражава и на сам принос гајених култура.Овакву катастрофу морамо што пре спречити
Органска ђубрива су незаменљива када је у питању ревитализација земљишта односно побољшање његових физичких, хемијских и биолошких особина. У органској производњи њима се придаје велики значај као и симбиотским и несимбиотским азотофиксаторима (бактеријска ђубрива) будући да се изостављају минерална ђубрива.

Као органска ђубрива користе се: стајњак, компост, хумус-глистењак, зеленишно ђубрење, тресет, дрвени пепео, биолошка фиксација азота гајењем легуминозних биљака и друге отпадне органске материје настале као споредни производи у прехрамбеној технологији и индустрији.

ЗЕЛЕНИШНО ЂУБРЕЊЕ
Агротехничка мера зеленишног ђубрења је једна од мера која је неправедно запостављена и која се под хитно мора почети примењивати на свим површинама где је заступљена интензивна биљна производња.
Зеленишно ђубрење или сидерација је поступак наменске производње свеже органске материје (надземне и коренске масе гајених биљака-сидерата) и њено заоравање у земљиште у циљу побољшања његових физичких, хемијских и биолошких особина, односно повећања плодности земљишта и приноса гајених усева.

Усеви погодни за ову намену су они који у кратком временском периоду формирају велику биљну масу које, захваљујући развијеном и дубоком кореновом систему, усвајају хранива из дубљих слојева земљишта и на тај начин их премештају у оранични слој земљишта. За ову намену најповољније су легуминозне биљке које могу и да фиксирају атмосферски азот и на тај начин обогаћују земљиште азотом. Као зеленишно ђубриво могу се користити детелина и лупина, сточни грашак или сточна репа, грахорице, као и нелегуминозне биљке: уљана репица, сунцокрет, раж, јечам, слачица, фацелија или љуљеви. Усеви зеленишног ђубрива развијају веома живу микробиолошку активност у земљишту и имају утицај на растресање и биогеност подораничног слоја уз помоћ моћног кореновог система. Као резултат свестраног деловања зеленишног ђубрења на земљиште, може доћи до повећања приноса наредног, а некада и следећег усева.

Ефекат зеленишног ђубрива зависи од услова под којим се примењује. Успех зеленишног ђубрења у одређеним агроеколошким условима сувог ратарења, ограничава количина и распоред падавина. Повољни рејони за примену зеленишног ђубрења су они са годишњом сумом падавина већом од 700 мм и просечном годишњом температуром изнад 7С. Уколико немамо ове наведене услове неопходно је наводњавање и потребно је бирати озиме међуусеве скромних захтева према топлоти и светлости.
Повећања приноса наредног усева након примене зеленишног ђубрива су доста спора. Значајније повећање се запажа тек после његове дуже узастопне примене (3-5 година).

Посебан значај има јефтина производња зеленишног ђубрива и могућност његове примене у великим размерама при релативно малим улагањима рада. Зеленишно ђубриво има предности у односу на друге врсте органских ђубрива (стајњак, тресет, компост, жетвени остаци) због нижих трошкова, пре свега транспортних. Зеленишним ђубрењем се земљиште обогаћује са 35-40 т/ха свеже органске масе и са 100-200 кг/ха Н фиксираног из ваздуха, у зависности од начина гајења и врсте легуминозе. Сматра се да се од биљака за зеленишно ђубрење које дају 20-30 т/ха зелене масе, после заоравања образује толико хумуса колико даје 8-12 т/ха стајског ђубрива, тј.количина азота која од заоране масе остаје у земљишту износи најчешће 50- 60 кг/ха.

Искуство је показало да зеленишно ђубриво даје боље ефекте када се примењује заједно са другим врстама ђубрива (органским и минералним). Стајњак примењен заједно са зеленишним ђубрењем потпомаже разлагање сидерата, чиме се појачава и убрзава дејство зеленишног ђубрива. Такође уношењем фосфорних и калијумових минералних ђубрива са зеленишним ђубривом се може постићи оптимална количина хранива у земљишту.



БИЉКЕ КОЈЕ СЕ МОГУ КОРИСТИТИ ЗА ЗЕЛЕНИШНО ЂУБРЕЊЕ
Лупина долази у обзир за песковита и бескречна земљишта, на којима даје велику количину зелене масе — од 40.000 до 75.000 кг/ха. Сеје се у чистој култури у марту, а заорава се када је већина биљака у цвету, односно почетком јуна. Одлично уништава корове.

Сточни грашак је одлична покровна биљка: даје 35.000 — 45.000 кг/ха зелене масе и брзо се разлаже; отпорна је према мразу па се може сејати како у јулу, тако и у септембру, октобру и новембру. Пошто полеже по земљи мора да се сеје у смеши с овсем или ражи (140 кг грашка и 60 кг овса или ражи по хектару). Заорава се када је око 50% биљака у цвету.

Обична грахорица врло добро подноси све типове земљишта, али је осетљива на хладноћу — измрзава на — 8С, због чега је треба сејати само у јулу или августу, а заоравати је касно у јесен. И она се због полегања мора сејати у смеши с овсем или ражи (120 кг грахорице и 60 кг овса или ражи по хектару).
Маљава грахорица погодна је за средње тешка и песковита земљишта. Одлично подноси зимске хладноће, може се сејати не само у јулу и августу, већ и у септембру и октобру. Сеје се у истој количини и смеши као и обична грахорица.

Слачица даје од 30.000 до 35.000 кг/ха зелене масе, која се брзо разлаже у земљишту. Сеје се почетком августа или средином октобра, у количини од 12 до 15 кг/ха. Заорава се средином октобра или ако је у октобру посејана, почетком априла.

Хељда је веома добра покровна култура, јер се брзо разлаже и има способност да из дубљих слојева земљишта извлачи калијум и фосфор, који су неопходни за воћке. Због осетљивости према мразу сеје се у марту или још боље средином лета. Добра је и медоносна биљка. Сеје се у количини од 150 до 200 кг/ха.

Потенцијал биљака је ширег спектра па се у зависности од регије може одабрати добра култура. Јесте да привидно невидимо економску добит, верујте да ће се овакве производње исплатити и тренутно у много атара биће једини извор органске материје.
Дипл.Инг. Сушић Јован ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa