Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА ВЕЛИКА ВАТРОГАСНА ВЕЖБА „ПРЊАВОР 2023“

Мотивисани и спремни да помогну

„Припадници Сектора за ванредне ситуације Одељења за ванредне ситуације Шабац, заједно са ДВД-има формираним на триторији Мачванског округа, показали су чиме располажу и на који начин учествују у акцијама заштите и спасавања становништва“, рекао је начелник Одељења за ванредне ситуације Иван Спајић. „Сви наши добровољни ватрогасци су обучени, припремљени. Очекујемо да ће држава у наредном периоду још више улагати у нас“, рекао је председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин. „На вежби се видело да имамо доста младих, мотивисаних људи, који су спремни да притекну у помоћ својим суграђанима у ванредним ситуацијама“, рекао је члан Градског већа Зоран Здравковић
Јавно показна вежба гашења пожара на отвореном простору и почетног шумског пожара са елементима евакуације и збрињавања повређених “Прњавор 2023” одржана је у суботу у Прњавору. Поред професионалних ватрогасних јединица Ватрогасно-спасилачког батаљона Шабац, у вежби су учествовала добровољна ватрогасна друштва “Грушић“, “Видојевица“ из Лешнице, “Лозница“, “Мика Витомировић“ из Богатића и “Прњавор“ које је још у фази формирања, као и Црвени крст Шабац.

Оваква вежба први пут је одржана на територији града Шапца. Акценат је стављен на спремности и обученост добровољних ватрогасних друштава за акције заштите и спасавања.

Фото: "Глас Подриња"


-Припадници Сектора за ванредне ситуације Одељења за ванредне ситуације Шабац, заједно са ДВД-има формираним на триторији Мачванског округа, показали су чиме располажу и на који начин учествују у акцијама заштите и спасавања становништва. Са нама су и представници Ватрогасног савеза Србије, који пружа велику подршку и помоћ ДВД-има, која су под њиховим окриљем. Представници Сектора за ванредне ситуације такође увек пружа подршку и помоћ ДВД-има у свим њиховим активностима. Црвени крста нам помаже у свим вежбама. Град Шабац је од почетка био уз ДВД-е формиране на теротроји града. До сада је то био “Грушић“, а “Прњавор“ ће у наредном периоду бити обучен и стављен у пуну мобилност и моћи ће да се укључи у акције заштите и спасавања, рекао је начелник Одељења за ВС Иван Спајић.

Фото: "Глас Подриња"


Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин навео је да раније није било могуће да ДВД-и раде заједно са професионалцима, те да је то постало пракса тек пре пар година.

-То говори да држава рачуна озбиљно на нас, добровољне ватрогасце и током последње четири године од државе смо добили око 300 милиона динара. За нас су то огромна средства, поготову када се узме у обзир да 10 година пре тога нисмо ништа добијали. Сви наши добровољни ватрогасци су обучени, припремљени. Очекујемо да ће држава у наредном периоду још више улагати у нас. Одобрен нам је једна пројекат од 25 милиона динара и све то ћемо уложити у друштва у оснивању, којима је све потребно, од простора, возила, опреме. На овом простору има доста добровољаца, али их не пратимо адекватно опремом и средствима, рекао је Ћапин.

Фото: "Глас Подриња"


Град Шабац је од почетка схватио значај добровољних ватрогасних друштава и не само да помажу у њиховом формирању, него и активно подстичу формирање нових. Представници града на овом догађају били су заменик градоначелника Блажа Кнежевић и члан Градског већа задужен за безбедност Зоран Здравковић.

Фото: "Глас Подриња"


-Циљ ове вежбе је провера оспособљености, обучености и опремљености ДВД-ова са територије града Шапца и околних општина. Поред два постојећа “Грушића“ и “Прњавора“ планирамо и формирање ДВД-а на територији Посавотамнаве. Град је препознао да у сектору противпожарне заштите постоје проблеми везани за безбедност и да бисмо повећали степен безбедности, заједно са МУП-ом, Сектором за ВС и Ватрогасним савезом Србије, смо кренули у формирање, опремање и обучавање ДВД-а. Такво опредељење се показало оправданим, што најбоље показује пример ДВД “Грушић“, које је за мање од годину дана имало више од 40 интервенција, како напожарима на отвореном, тако и на спречавању последица елементарних непогода. Очекујемо да ће у кратком року и ДВД “Прњавор“ у пуном капацитету кренути њиховим стопама и оправдати наше поверење. На вежби се видело да имамо доста младих, мотивисаних људи, који су спремни да притекну у помоћ својим суграђанима у ванредним ситуацијама, рекао је Здравковић и захвалио градоначелнику Шапца Александру Пајићу, начелнику Одељења за ВС Ивану Спајићу и председнику ВСС Драгану Ћапину без чије помоћи не би могли да формирају ДВД-е.

Фото: "Глас Подриња"


Помоћ у организацији вежбе пружила је и Месна заједница Прњавор.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa