Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Повеља Општине Центру за социјални рад Богатић

Стручан рад и посвећеност корисницима

Унапређење услуга и боља доступност суграђанима. Промена локације у плану
Повељу Општине Богатић за несебично пружање подршке и помоћ појединцима и породици први пут од оснивања, 1. јула 1986. године, добио је Центар за социјални рад (ЦСР) Богатић. Директорка Љиљана Јуришић истиче да им признање локалне самоуправе много значи.

Ојачана сарадња са локалном самоуправом и другим установама
-Заиста нам то јако много значи зато што смо напокон препознaти у систему као установа које се бави изузетно тешким животним питањима- материјална угроженост породица, породично- правна заштита лица лишених пословне способности, све врсте старатељства за пунолетна и малолетна лица, породична проблематика у коју су укључена деца. Oво је признање, не само за стручне раднике, него и за наше кориснике, јер је то најосeтљивија категорија становништва са најтежим, најкомпликованијим проблемима. Сви људи из система који не успеју да доврше наш посао заврше у Центру за социјални рад, тако да из тог разлога награда има дупло већи значај- истиче Јуришићева, која је дипломирала на смеру социјални рад и социјална политика Факултета политичких наука у Београду и две године радила у Шапцу.

У Центру у Богатићу је од 2012. године, две на челу установе, где годинама уназад имају од 3.100 до 3.300 корисника.

-Радимо категорије: одрасло становништво, материјално угрожени, деца, породице у кризи, млади. У нашем новом шифрарнику, у новом програму, постоје 572 класификације, што значи исто толико различитих врста услуга које пружа сваки ЦСР на нивоу Републике Србије. То говори колико је наш посао сложен, тежак и захтева мултидисциплинарни приступ. Код нас постоји принцип водитеља случаја, али се најчешће укључују и други профили. Уколико је водитељ случаја социјални радник, укључује се психолог, педагог, специјални педагог, андрагог, правник који је неизоставни члан тима- каже директорка Центра.

Похвално је да су током две године истински ојачали сарадњу са другим системима, често организују конференције случаја и директне разговоре, поготово са полицијском станицом. Побољшана је комуникација и са Домом здравља, затим одељењем психијатрије Опште болнице у Шапцу и др Љиљаном Станимировић, чија је помоћ драгоцена, имајући у виду да су након смрти др Милене Мартиновић остали без сараднице те струке.

Пад прекршајних поступака малолетника
Примећен је пад прекршајних поступака малолетника, што је за похвалу, али је из године у годину повећан број развода и насиља, како у односу према деци, тако и у партнерским односима. Велики је број случајева злоупотребе алкохола код одраслих лица која су остала у породици где долази до сукоба са родитељима који имају 70- 80 година, а деца су негде остала „на пола пута“. То је чест случај у пољопривредним домаћинствима где нема запослења, сталног радног односа, а ни превелике имовине и долази до проблема егзистенцијалне природе, јер не могу да остваре неке привилегије, право на новчану и социјалну помоћ.

Kанцеларија за локалне услуге, где је ангажовано пет радника, основана је 2021. године.

-Пружа се помоћ и у рачуноводственом делу ЦСР, а имамо и стручног радника, с обзиром на то да постоје услуге на локалу које се одвијају у сарадњи са Caritas-om. Имамо дневни боравак, помоћ у кући, становање уз подршку- три велике, веома значајне услуге за лица са сметњама у развоју и менталним потешкоћама. Поред тога, имамо и услугу личног пратиоца за децу која су у процесу образовања. Ове године сам успела да припремим општинску управу да издвоји више средстава за ту намену, јер заиста постоји потреба за тим. Ми доносимо решење, обрађујемо све што је неопходно, вршимо процену знања, потреба корисника, за остваривање права на ту услугу. Сада имамо седам признатих права, још једна мајка је у процесу припреме документације за своје дете, тако да је та услуга постала препозната. С друге стране, постоје дивне мајке које су незапослене, а ово им је прилика да раде хуман посао који их испуњава задовољством и да зараде- објашњава, напомињући да се углавном жене одлучују да буду лични пратиоци, али има и изузетака.

Бесплатна правна помоћ и преко потребан нови простор
Ове године су добили још једног радника на јавним овлашћењима.

-Ускладили смо број радника са решењем из 2007. године. Сада имамо упражењено место на локалним услугама, у процесу смо тражења радника, али ће нас практично бити 16. Од локалне самоуправе смо добили парцелу на коришћење на којој ће се градити центар. Архитектонска организација је направила пројекат изгледа наше зграде, добијени су сви локацијски услови и до Нове године се очекује грађевинска дозвола. Министарство је упознато са нашим потребама, обећали су да ће нам помоћи да конкуришемо да бисмо добили новчана средства за изградњу нове установе. Осим што би свако од запослених имао своју канцеларију, нама је значајно да имамо простор где би се организовала виђања родитеља и деце у контролисаним условима. Обезбедио би се основни принцип у раду- поверљивост. Заиста је јако незгодно када разговарате са странком о интимним, најдубљим темама које се тичу породице, а имате циркулацију других људи. Нама стручним радницима је тешко, а странкама је дупло теже. То је нешто што нас радује и чему се надам, нама је простор дефинитивно неопходан за бољи рад- подвлачи.

Општина је помогла да обезбеде услугу бесплатног правног заступника, дипломираног правника са положеним правосудним испитом, након што је колега који се бавио тим послом преминуо.

-До тог тренутка смо имали проблем са покретањем кривичних поступака и пријава за заштиту жртава насиља у породици. Правни заступник сада одлази на суд да их заступа, све правне поднеске, тужбе, жалбе, пише бесплатно. Исто важи и за лица која су у стању социјалне потребе, чак и за покретање поступка за лишење пословне способности. То је нова услуга Центра, чиме значајно олакшавамо странкама- објашњава Јуришићева.

Новина у Центру је и коришћење програма СОЗИС уведено на нивоу целе Србије од ове године, који захтева мало више напора, али нуди бољу умреженост са министарством и прегледност у електронској бази података. У контакту су са стручним радницама на терену, размењују нова сазнања, помажу једни другима, а имали су и акцију додељивања пакета помоћи материјално уроженим породицама.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa