Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДГОВОР АЛЕКСАНДРА ПАЈИЋА НА НАВОДЕ ОПОЗИЦИЈЕ О ТРОШЕЊУ
БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА

Резултати су упоредиви

„Град је урадио 120 килеметара путне инфраструктуре, све је финансирано из буџета и никоме ништа не дугујемо. Током шест година у периоду пре нашег доласка на власт Небојша Зеленовић је урадио 26,1 километар пута и за то је од грађана Шапца узета једна трећина новца. Када је рађена санација депоније 2014. године она је само прекривена танким слојем земље. Ми радимо потпуну санацију и реконструкцију, са био-трновима за извлачење гаса. Имаћемо потпуно безбедну површину од 5 хектара на којој ће радови бити завршени на пролеће“ између осталог је рекао председник Привременог органа града Шапца др Александар Пајић
На конференцији коју је прошлог месеца одржао Градски одбор странке Заједно говорило се о трошењу средстава из буџета града. Како је наведено тада, из буџета од скоро 12 милијарди динара, за две и по године, два пута више новца је дато на плате него на капиталне инвестиције.

Донедавни градоначелник Шапца, сада председник Привременог органа града Шапца, др Александар Пајић одбацио је ове наводе. Рекао је да ниједна реч изговорена на конференцији није тачна, а да није тешко упоредити колико је некада рађено, а колико се сада ради, поготову када су капиталне инвестиције у питању.

-Град је урадио 120 километара путне инфраструктуре, све је финансирано из буџета и никоме ништа не дугујемо. Током шест година у периоду пре нашег доласка на власт Небојша Зеленовић је урадио 26,1 километар пута и за то је од грађана Шапца узета једна трећина новца. Практично, за шест година је из буџета града урађено око 18 километара путева, док су остало платили грађани системо „два на динар“. Други пример су базени. Реконструкцију затвореног базена претходна власт је радила 10 година и то тако што је емитовала муниципалне обвезнице и задужила град за 500 милиона динара, уз грејс период од четири године. Претходна власт је вратила три, а ми две рате тог кредита. Ми смо комплекс од три отворена базена, од којих један олимпијски, са осветљењима, трибинама, урадили за шест месеци за 3,3 милиона евра, што смо исплатили чим је базен завршен, каже Пајић.

Шабац на мапи „Запловимо Србијом“
-Прве седмице децембра министар гррађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић треба да пусти у рад међународно путничко пристаниште. Жеља нам је да велике туристичке бродове који плове Дунавом доведемо до Саве и до Шапца. То је предвиђено на мапи „Запловимо Србијом“. Разговарали смо и са Сремском Митровицом о набавци туристичког брода који би саобраћао до Београда, Засавице... наводи Александар Пајић.


Упоредио је и долазак две највеће инвестиције у Шабац, јапанску компанију „Јазаки“ и кинеску „Минт“. Навео је да су за долазак „Јазакија“ дате субвенције, док је „Минту“ продато земљиште.

-За долазак „Јазакија“ држава је дала 10,1 милион евра, а град Шабац 2,4 милиона евра. Долазак „Минта“ је највећа инвестиција у последњих 50 година. Инвестираће 310 милиона евра и у четири фабрике запослити 2.600 људи. Град за њихов долазак није дао ниједан динар, а продали смо им 48,5 хектара земљишта, наводи Пајић.

Говорио је и о даљем ширењу водоводне и канализационе мреже. Подсетио је да је Шабац код Владе Републике Србије конкуриса за пројекат „Чиста Србија“ који подразумева изградњу 150 километара канализационе мреже са пречистачима отпадних вода, у граду, приграду и четири села, што би требало да буде завршено до 2027. године.

-Ове године ћемо израдити око 20 километара нове водоводне мреже. Жеља нам је да тамо где већ имамо примарну водоводну мрежу развијамо и секундарне водове, како би до што више грађана дошла градска вода. Радили смо водоводну мрежу у пет праваца и то би до краја године требало да завршимо, каже Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Иако је код радова на путној инфраструктури акценат стављен на села, посебно на оне улице које никада нису имале асфалт, Пајић подсећа да се радило и у самом граду. Радила се реконструкција великих саобраћајница, али и оних које су биле дотрајале и оштећене.

-Доста улица је урађено у Месној заједници Жика Поповић. Урађена је Касарска улица која је сада једна од најлепших и у којој смо посадили три пута више садница него што је било. Тренутно радимо Савску улицу, од кружног тока, поред Кванташке пијаце до Међународног путничког пристаништа, имаће дрворед, осветљење, пешачку и бициклистичку стазу, нише са клупама за одмор, наводи Пајић.

Пут до Сокине кафане се већ ради, а пут до Текериша треба да почне, а план је да се заврши до лета. Реконструкцију оба путна правца најавио је председник Србије Александар Вучић приликом недавних посета Шапцу.

-Пут до Сокине кафане је био у лошем стању и реконструкција је почела пре десетак дана и, уколико време буде повољно, очекујемо да у наредних двадесетак дана ових 4,3 километра буду завршени. Пут од Шапца до Текериша, у дужини од 27,5 километара коштаће скоро милијарду динара и радиће се етапно. Први радови почеће за неколико дана, а наставиће се на пролеће и треба да се заврши до лета. Тај пут је од изузетног значаја, повезаће Поцерину, а Цер ће бити приступачнији, каже Пајић.

Успешно завршена прича са халом „Зокра“
-Уложемо велика средства у професионални спорт, али и у аматерски. Хала „Зорка“ је, пре него што смо дошли на власт, две године била затворена. Након 15 дана по преузимању власти била је отворена за наше спортисте, а годину и по касније и у целости откупљена од АИК банке и први пут од изградње је у власништву града. По уговору смо требали да је исплатимо у децембру ове године, али то смо успели годину дана раније. План је да се ставе у функцију и оне просторије које се сада не користе, каже Александар Пајић.


Говорио је и о Научном центру направљеном на Летњиковцу, за даровиту децу. Такође је најавио је нове вртиће, као и додатно смањење цена услуга вртића.

-Од урушених објеката на Летњиковцу направили смо Научни центар где имамо садржаје за најбоље ученике основних и средњих школа, али и програме за родитеље даровите деце. Ту ће долазити деца из читаве Србије, јер постоје смештајни капацитети за 40-ак ученика. На Летњиковцу ће за неколико дана почети и изградња новог вртића, за шта су средства опредељена буџетом. Очекујем да буде завршен за шест, седам месеци и да од септембра деца почну да га похађају. План је да у наредне четири године, поред поменутог, изградимо још два нова вртића. Цену смо током ове три године сваке године смањивали за 10 одсто, а тако ће бити и од Нове године. Идемо ка томе да, од најскупљег вртића који смо имали када смо преузели власт, дођемо до бесплатног вртића за сву децу, истиче Пајић.

Као велики пројекат града Министарства за заштиту животне средине навео је и санацију Дударе. Уређени простор који се планира на овом месту најављује као најлепше у последњих више година.

-Када је рађена санација депоније 2014. године она је само прекривена танким слојем земље. Ми радимо потпуну санацију и реконструкцију, са био-трновима за извлачење гаса и заштитним слојевима геотекстила. Имаћемо потпуно безбедну површину од 5 хектара на којој ће радови бити заврешени на пролеће. Урадићемо пешачку и бициклистику стазу, дечје игралиште, теретану на отвореном... Биће садржаја за суграђане свих животних доби, каже Пајић.



Велике о значајне инвестиције које предстоје јесу изградња нове болнице и уређење Дома ЈНА. Како је стручна комисија већ утврдила, биће боље и исплативије урадити нову, него реконструисати постојећу болницу.

-Опредељено је земљиште од 4,2 хектара на простору садашње Сточне пијаце. Треба још да се уради грађевински пројекат. Очекујем да ће тендер бити расписан почетком следеће године, како би крајем године почели радови. Држава ће уложити 50 милиона евра и приликом изградње биће испоштовани сви европски и светски стандарди. Када је реч о Дому ЈНА, он као срце града треба да буде нови симбол Шапца. Направили смо пројекат како би требао да изгледа у будућности, да задржи оно битно од архитектуре, али да добијемо нови објекат који ће имати део за становање, као и тржни део. Изаћићемо са тим пројектом у јавност и тражити сагласност грађана за његову реализацију, каже Пајић.

Област културе је такође тема на коју се Александар Пајић осврнуо. Навео је да су грађани Шапца током последње три године могли да виде изложбе какве, по квалитету, гледају и грађани европских метропола, а говорио је и о Шабачком позоришту.

-Имали смо изложбе Љубе Поповића, Петра Лубарде, Душана Ђукарића, Октобарски салон. Имамо нове представе у Шабачком позоришту. Слушали смо да је претходна власт огромна средства издвајала за културу, а затекли смо такво стање да нису могле да се играју представе јер није било безбедно. Цугови су изгубили атест, кров је прокишњавао, станови за гостујуће глумце и редитеље су били руинирани. Све смо то успели да исправимо и чим је престала пандемија одржали смо Позоришно пролеће. Приоритет нам је да улажемо у шабачке уметнике. Због тога смо помогли и снимање филма Индиго кристал, које је комплетно реализован у Шапцу, а који је режирао наш Шапчанин Лука Михаиловић, прича Пајић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa