Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изложба у Међуопштинском историјском архиву у Шапцу

Захвалност за чуваре прошлости

Аутор поставке виши архивиста Радомир Петровић истиче да се највећи део архивске грађе односи на судске спорове и војничке потпоре, односно захтеве родбине настрадалих, или инвалида у ратовима
У Галерији Међуопштинског историјског архива у Шапцу за суграђане, посетиоце, истраживаче и све заинтересоване доступна је изложба „Живан М. Урошевић (1868-1951), лични фонд“ која приказује документа која је прикупио.

Живан М. Урошевић рођен је 1868. године у Трбушцу и након завршетка основне школе на Ориду и два разреда тадашње Гимназије у Шапцу добија посао као писар и деловођа у општини Оридској, а затим и општини Драгојевац. Свој радни век посветио је прикупљању докумената и судских списа, јер је у једно периоду био и председник општине Оридске, секретар Скупштине округа Подрињског, као и председник суда и општине Драгојевачке. Живан Урошевић преживео је страхоте Великог рата, а након завршетак наставља да гради каријеру у администрацији Подриња. Активно је учествовао у политичком животу између два рата.

-Желели смо да баш другог новембра, на Дан ослобођења Шапца у Првим светском рату отворимо изложбу која приказује једно време. Господин Живан је био сведок Великог рата, са војском је прешао Албанију и након Крфа отишао у Француску где је био представник Црвеног крста Србије све до 1917. године - истакла је директорка Међуопштинског историјског архива Светлана Станковић и додала да су овакве изложбе право благо за истраживаче, али и све оне који желе да боље упознају српску историју.

-Трудимо се да Архив буде отворен за све грађане, посебно истраживаче и ученике. Верујемо да је важно да младе генерације сазнају више о прошлости своје земље, народа и да у нашој установи кроз различите поставке могу да стекну увид у историју, али и у све оно што ради Архив - закључила је Станковић.

Фото: Глас Подриња


Аутор поставке виши архивиста Радомир Петровић истиче да се највећи део архивске грађе односи на судске спорове и војничке потпоре, односно захтеве родбине настрадалих, или инвалида у ратовима.

-Живан је сакупљао народне умотворине, анегдоте, поуке из живота на селу. Како обрађивати земљу, затим исписе из часописа о народном здрављу и многе друге вредне податке. Своје белешке је уредно водио, чувао, разврставао, нумерисао и допуњавао током деценија. Сакупљао је новине и часописе (Политика, Време, Правда, Шабачки гласник, Ратни инвалид, Радикал, Самоуправа). Овом изложбом Архив одаје захвалност за сав труд и рад Живану М. Урошевићу, као и потомцима који су сачували заоставштину и даровали је нашој установи.

Породица Кузмановић поклонила је документа које је Урошевић као писар, председник општине Подриње, окружни посланик и секретар Скупштине округа Подрињског прикупио.
М.Ж.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa