Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Традиција дуга 15 година

Балон пуштен на Чивијашком карневалу летео више од 150 километара

Наталијин и Тијанин сусрет у Шапцу протекао у лепом расположењу и дружењу
Један балон, пуштен из руке ученице шестог разреда Основне школе Мајур Наталије Недељковић, полетео је са градског трга у Шапцу 16. септембра у 18.30 сати, а до сутрадан је већ превалио небески пут од 158 километара. У свом дворишту у Горњој Рогатици, негде између Бачке Тополе и Суботице, пронашла га је 28-годишња Тијана Станивук, апсолвенткиња машинства која се бави фотографијом.

Традиција Чивијашког карневала налаже да се уприличи дружење и познанство, па је тако Тијана у петак дошла да се лично увери да је у нашем граду баш онако како у Наталијиној поруци пише.

Својеврсна позивница за долазак у Шабац
-Тата и ја смо били у дворишту и на њиви у близини видели балон који лебди, порукица је била већ на земљи, али балон је још био у ваздуху. Онда сам ја пришла и зачуђено гледала питајући се одакле стиже. Мислила сам да га је можда пустило неко дете из околног места и кад сам видела да је из Шапца, изненадила сам се, није ми пало на памет да може да дође одатле. Нашли смо на Инстаграму Чивијашки карневал и видели сам да је претходног дана пуштен балон. Дала сам мами да позове број телефона и тако смо ступили у контакт. Сви смо се изненадили и обрадовало нас је. Писала је порука од Наталије да Град Шабац има јако лепе паркове, тргове и да је баш леп град- прича Тијана.

Фото: Приватна архива


Наталија је са фолклором и раније учествовала на карневалу, а сада је у договору са библиотекарком школе одлучила да оном ко нађе поруку упути позивницу да у Шабац дође.

-Другарица и ја смо писале, знале смо да ће се пустити, нисмо мислиле да ће то неко заиста и наћи. Хтела сам да напишем нешто о граду што ће га представити на најлепши могући начин и онаквим какав јесте. Када се све завршило, наредног дана, пред крај школског часа, дошао је директор и рекао ми да је балон нађен и да ћу се упознати са девојком која га је пронашла- каже Наталија.

Координатор Чивијашког карневала Радушко Јанковић истиче да је последњих година корона спречавала међусобна упознавања пошиљаоца и примаоца поруке, али да се овог пута, срећом, традиција наставља. А она је дуга већ 15 година.

Фото: Приватна архива


Догодине на карневалу
-То је дивна традиција. Окупљамо најбоље ученике петог, шестог, седмог и осмог разреда који централног дана карневала са градског трга пусте око 45 балона. До сада смо имали госте из Црне Горе, Тузле, Чачка, за време короне је балон чак стигао до Мађарске, али нисмо могли да реализујемо ту посету у том тренутку. Очекивао сам да ће и ове године полетети ка Црној Гори, али нас је изненадио и отишао према Суботици. Зависи од временских прилика и струјања ваздуха куда ће пут да га нанесе. Драго ми је што су обе биле узбуђене због овог упознавања и верујем да ће овај дан оправдати дане ишчекивања. Обезбедили смо пригодне поклоне спонзора, Туристичке организације града Шапца и других пријатеља који ће им бити занимљиви и сећати их на Шабац. Очекујем да ће следеће године бити заједно са нама на карневалу, да ће се одазвати нашем позиву и да ћемо представити Тијану пред публиком- наводи Јанковић.

Заједничко дружење, фотографисање и уживање у лепотама града није могло да поквари ни лоше време, јер енергију града чине људи. То је потврдила и Тијанина другарица Мартина Стипић, такође први пут у Шапцу, која ће јој се, најављује, следеће године придружити када улице буду у ритму новог карневала.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa