Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Фолклорна секција при библиотеци „Диша Атић“ окупила 117 чланова

Фолклор се у Владимирцима игра срцем

За два и по месеца велики број заинтересованих. Играчи од четири године па навише. Концерт на Дан Општине 10. децембра
Енергија љубави према народној игри и традицији распршила се салом Дома културе у Владимирцима. И тако већ два и по месеца, од када је уметничко руковођење фолклорном секцијом при библиотеци „Диша Атић“ преузела Снежана Филиповић. И сама је у почетку била скептична, када је на иницијативу Општине отворена прилика да заинтересовани дођу и бесплатно похађају часове два пута недељно, средом и суботом. Међутим, за кратко време, због великог интересовања, редовне пробе допуниле су ванредне, за оне истинске посвећенике, а овде их има међу свим генерацијама, од четири до више од 40 година.

Незапамћен одзив, место живнуло
Тако су, од 55 полазника, стигли до магичне бројке од 117 чланова.

-Јако сам задовољна. Најбитније у свему је да имамо одличне услове за рад- дом који се греје, салу за рад, свлачионице прилагођене потребама, не само фолклора, него и драмским уметностима. Активирали смо и остала места, па код нас долазе деца из Меховина, Вукошића, Крнула... Владимирци нису имали фолклор дуго година. Пре десетак година сам радила овде и не памтим овакав одзив, али ово је заиста покренуло село. Место средом и суботом, када имамо пробе по два и по сата, заправо истински живи. Много родитеља заитересовано прати шта радимо, не само зато што довозе децу и то је оно што је добро. Најбитније је да се ми дружимо, да смо као велика породица и да нас пробе повезују и доприносе јачању заједништва и бољим међусобним односима- каже Снежана, којој је фолклор у крви од седме године.

Фото: Приватна архива


-Сада је већ 28 година како се њиме бавим. Нисам ту љубав деци пренели тактички, јер мислим да је спонтаност човекова врлина. Не само фолклор, генерално, у животу, све што се ради треба да се воли. Деца то заволе, једноставно им „уђе у ноге“. Сто пута им кажем, играјте срцем и то је јако битно.

Публика која седи на трибинама, у сали, мање- више ће посматрати ноге колико ће посматрати изражајност, а оно што очи и осмех могу да кажу вреди много више од добро одиграног корака, јер то, заправо, говори њихово срце изнутра. Код ове деце се види велика љубав према ономе што раде. Мислим да другачије одзив не би био овакав какав јесте- подвлачи она.
Ту љубав крунисаће концертом на Дан Општине, 10. децембра, на истом месту, од 18 сати.

Подршка Општине и велики концерт
-Спремамо се, узбуђени смо, поред редовних имамо ванредне пробе, и наилазимо на добар одзив и интересовање. Имамо госте из Дебрца, који ће извести две кореографије и представиће се наша деца, свих 117 чланова подељених у четири групе. Најмлађа група су полазници од четири до осам година, са њима је најлепше радити и зато ћемо их том приликом, на концерту, посебно наградити. Ту је средња група од девет до 12 година, затим основци и средњоколци, па чак и из Дома ученика, штавише, са Уба, из оближњих градова, имамо децу која су поприлично активна, као и рекреативце. Фолклор се једноставно воли. Захвална сам Општини Владимирци. Најпре, часови су бесплатни, општина обезбеђује добар простор, мене као уметничког руководиоца и корепетитора, имамо уживо музику, хармоникаша који је присутан целу пробу, што је јако битно и теже је радити у другим условима. За овај концерт имамо и оркестар- наглашава Снежана.

Фото: Приватна архива


Играће се игре из Југоисточне Србије, Биљана платно белеше, Банатска хумореска, Шумадија, наступиће и солисти. Рекреативци ће се представити колажом игара из Србије, како би публика видела шта ће се радити у наредном периоду и заинтересовали се неки нови, будући полазници.

-Мислим да је садашње општинско руководство допринело томе за два и по месеца имамо овакав одзив. Имали смо одличну кампању путем школа, анимирали децу, објаснили им шта значи редовност проба и озбиљност у раду. Кад покажете родитељима и деци да је и вама стало, онда наилазите на исту реакцију и тако је сваки рад плодоносан. За кратак временски период се уписао толики број чланова који су редовни на пробама. То је занимљиво. Као неко ко иза себе има више секција, доста рада са децом, памтим праксу да се једноставно после месец дана деси осцилација у смислу опадања чланова, што је сасвим нормално, деца то виде, да ли им се допада или не, али овде у Владимирцима је то константно. Опет се враћам на тај моменат да је фолклор бесплатан, да је Владимирцима очигледно недостајало овако нешто и да овде људи поштују традицију- сматра Снежана.

Воља, жеља и љубав према фолклору су најбитнији. Након 10. децембра, имаће концерт и за Светог Саву 27. јануара, а планирају и неке турнеје. Верује да ће са искуством бити све бољи и сигурнији на сцени. Све остало- осмехе, љубав као покретачку енергију и ритам у ногама, већ имају.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa