Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: КК Таур

Фото: КК Таур

Огњен Јанковић, најбољи млади јахач Купа Србије

Волтижовање је одлична основа не само за јахање, него и живот

Покретљивост, савитљивост, гипкост, равнотежа... пресудне вештине уколико желите да се ваше дете бави јахањем, али и да се успешно креће кроз живот
О гимнастици на коњу смо писали у претходном броју „Гласа Подрња“. Одговорили на пет основних новинарских питања: шта, где, када, ко и зашто. Укратко вас упутили у основе ове вештине и именовали тренере и коња опредељеног за рад са децом (речено родносензитивним језиком кобилу, али то некако рогобатно звучи у односу на нежну Белкину персону). Данас желимо да вам кроз причу Огњена Јанковића, актуелног најбољег младог јахача Купа Србије и главног тренера волтижовања на економији Средње пољопривреде школе у Шапцу, детаљније прикажемо значај волтижовања за живот једног детета, а пре свега оне деце којима је коњички спорт од малих ногу љубав и интересовање.

Школа јахања на економији СПШ постоји од 2012. године. Милош Макевћ (064 1469235)је задужен за индивидулане тренинге полазника узраста од 12 до 65 година. Од 2016, КК „Таур“ добија такмичарски екипу, коју тренира Предраг Савић (066 8800008). Тренерски тим ове сезоне употпуњује Огњен Јанковић (061 5656624), задужен за мале волтижере.


Огњена Јанковића наши читаоци добро познају. Преко седмичних извештаја упознати су са сваким његовим наступом и успехом за КК „Таур“. Препонско јахање му је до недавно било једино опредељење, а сада са довољно искуства и потребе да надограђује своје вештине, одговорно креће у тренерски посао. Прва станица у том смеру је рад са децом од 3 до 11 година, сваког понедељка, среде и петка од пет до пола седам поподне и волтижовање.

Фото: КК Таур


Посвећеност је цена успеха
Иза Огњена је велики број такмичарских признања. Сати и сати посвећености и одрицања проведених у вежби на терену. Године упознавања, прилагођавања и дресирања коња. За „Глас Подриња“ каже да ништа од наведеног није тешко уколико поштујете своју жељу за успехом и имате јасан фокус.

Белка је код нас неких годину дана, популарна међу децом, а и она воли њих, због тога сада има посебан третман, јер је одабрана за тренинг малих волтижера


-За добре резултате потребна су одрицања, али она падају у други план, јер резултат гура даље. Најзначајније овогодишње признање ми је шампионат Купа Србије за младе јахаче. Пратили су резултате целе сезоне, нисам био стално први, али сам у укупном збиру јачи од свих- каже Огњен Јанковић.
Након овогодишње такмичарске сезоне, амбиције су постале веће. Поред успешне каријере у прескакању препона, Огњен је на путу да добије званичну тренерску лиценцу.Ту је од велике помоћи Белка, али је задужен за тренинг још три коња.

Најзначајније овогодишње признање ми је шампионат Купа Србије за младе јахаче. Пратили су резултате целе сезоне, нисам био стално први, али сам у укупном збиру јачи од свих


-Најтеже је радити са младим коњима, онима који су тек стигли. Са њима треба стрпљиво да се ради целу зиму да би на почетку такмичарске сезоне могли да се појаве на терену. Белка је код нас неких годину дана, популарна међу децом, а и она воли њих, због тога сада има посебан третман, јер је одабрана за тренинг малих волтижера- прича Огњен и напомиње да током летње сезоне економију Пољопривреден школе посети велики број мале деце заинтересоване за јахање. До сад нису баш свима могли да изађу у сусрет, јер тренер Милош Макевић ради са децом од 12 година и старијом и великим коњима. Због тога Белка сада представља идеално решење.

Фото: КК Таур


Поред тога што ће овладати основама јахања, деца која се одлуче за волтижовање научиће и основне гимнастичке елементе. Стећиће гипкост, еластичност и стабилност, овладати вештином сталног дочекивања на ноге без обзира на околне услове. Вештином не мање значајном и у свакодневном животу.

Фото: КК Таур


-Најбољи и најбржи резултати се стичу са мањом децом. У том неком раном периоду се најлакше обликује јахач. Они ту науче правилно држање тела, да се одупру притиску, обрате пажњу на коња и тренера и делују у складу са тим. Дакле, волтижовање је од велике користи за општи психофизички развој детета- објашњава Огњен Јанковић и док са својим ментором Браном Иванковићем усавршава своје личне тренерске вештине, очекује прве, мале полазнике волтижере на економији Пољопривреден школе.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa