Инфо

21. децембар 2023.21. дец 2023.
Не дајите пиротехнику деци
АПЕЛ ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ШАБАЦ

Не дајите пиротехнику деци

Испред Министарства унутрашњих послова Одељење за ванредне ситуације Шабац апелује на грађане да се уздрже од куповине и употребе пиротехничких средстава пре и за време новогодишњих и божићних празника.

-Посебно скрећемо пажњу да пиротехничка средства имају све јача пуњења експлозивним материјама, па при том и све јачу експлозивну моћ, те стога посебно треба обратити пажњу да се употребом ових средстава могу угрозити безбедност и здравље људи и животиња. У последње три године употребом пиротехнике повређено 52 особе, од чега су 27 деца и малолетници. Пиротехнику не треба давати деци, а одрасли треба да воде рачуна о томе да њеном употребом не угрожавају себе, друге и јавни ред и мир. Употреба пиротехничких средстава није дозвољена у затвореним просторијама и на местима где се окупља већи број људи, наводи се у апелу.



Важно је напоменути, да се у време новогодишњих празника врши појачана контрола промета пиротехничких средстава, у делу продаје, која се одвија ван за то предвиђених објеката (пијаце, отворени и затворени тржни центри и сл.) од стране полицијских службеника Одељења за ванредне ситуације у Шапцу.

Такође, врши се и контрола неовлашћене употребе пиротехнике у делу извођења ватромета и то: малих, средњих и великих (разред 2, 3 и 4). Извођење таквих ватромета могу да врше само правна лица која имају одобрење за бављење пословима промета експлозивних материја, издато од стране МУП-а Р Србије.

-Пиротехничка средства разреда 2 могу се продавати само лицима старијим од 18 година, и то у продавницама које имају овлашћење МУП-а Републике Србије да се баве продајом пиротехничких средстава, која су регистрована на територији Републике Србије, а њихова употреба није дозвољена у затвореним просторијама и на просторима где се окупља већи број људи. Законом о промету експлозивних материја прописане су казнене одредбе за физичко лице и то за набавку и употребу експлозивне материје за чије стављање у промет није издато одобрење и то у износу од 10.000 до 50.000 динара, док су за правна лица, за промет пиротехнике без одобрења Министарства запрећене казне од 200.000 до 2.000.000 динара, наводи се у апелу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa