Инфо

21. децембар 2023.21. дец 2023.
Фото: Пулс Европе и ЕУ за тебе

Фото: Пулс Европе и ЕУ за тебе

Глас Младих на Пулсу Европе

Младе највише интересују екологија и студенске размене

На панел дискусији Пулса Европе о томе како се млади у Србији информишу о европским темама говорила је и чланица омладинске редакције Гласа Младих Катарина Симић. Учесници панела разговарали су о односу младих према медијима, али медија према младима и садржајима за младе у Србији. Закључак је био да се млади највише информишу о екологији, студентским и средњошколским разменама и активизму.

Катарина је на панелу говорила о свом искуству, али својих колега из омладинске редакције. Нагласила је да су њихови текстови првобитно били објављивани само у штампаном издању Гласа Подриња, али да су убрзо схватили да су неопходни други канали комуникације са младима (веб сајт, инстаграм).
Додала је да традиционални медији нису били интересантни за млађу публику, посебно штампа, те да је био изазован задатак привући публику.

-Оно што је издвојило као посебно интересантна тема било је ментално здравље – рекла је Катарина.
Генерална секретарка Кровне организације младих Србије (КОМС) Миљана Пејић поделила је податке њиховог Алтернативног истаживања о положају и потребама младих за 2023. годину које је показало да се 60 одсто младих информише путем интернета, 36 одсто младих посећује интернет портале, телевизија као средство информисања заступљена је са 3,6 одсто, штампа са свега 0,7 одсто.
Новинарка О радија Јелена Божић говорила је о настанку овог радија и потреби да се млади обраћају младима.

-Од пандемије су најпопуларније теме биле о менталном здрављу о предрасудама и стереотипима, то се не прича у традиционалним медијима. О спречавању насиља, о људским причама и оно што је врло специфично за младе а то су фестивали, мобилност и прилике за њих- нагласила је Јелена, а преноси Бета.

Фото: Пулс Европе и ЕУ за тебе


Менаџерка друштвених мрежа Института за медије и различитости - Западни Балкан Марија Јовановић истакла је да се у јавности провлачи наратив да млади не желе да се информишу и да медији треба да имају већу одговорност када је у питању прилагођавање садржаја.

-Медији који имају националну фреквенцију имају још већу одговорност, јавни сервиси имају дужност да информишу све грађане. Они су дужни да о темама од јавног значаја извештавају језиком којим млади говоре- рекла је Марија, а пренела Агенција Бета.

Пројекат „Пулс Европе“ осмишљен је да се „испита“ какав је “пулс Европе” данас, како живе и раде грађани европских земаља и шта су примери најбоље европске праксе? Одговоре на ова питања истраживали су заједнички пројекат “Пулс Европе – медијске посете ЕУ” и новинари који су учествовали у медијским путовањима. Кроз медијске извештаје, новинари су извештавали грађане Србије, приближавајући им тако и на који начин су земље ЕУ решиле изазове у разним секторима са којима се Србија данас суочава – од заштите животне средине до борбе против корупције. Панел дискусија део је програма, а организован је и „Spedd dating sa Evropom“.
Приредила М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa