Инфо

28. децембар 2023.28. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РАЈКО ШУШИЋ, ДИРЕКТОР ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“

Осавремењавања и аутоматизација подстаница

-Као и у претходним година и у овој смо радили на осавремењавању топлотних подстаница у оквиру система даљинског грејања. Радили смо на њиховој аутоматизацији што би нам омогућило да у наредном периоду вршимо аутоматско очитавање испоручене и утрошене топлотне енергије, што ће смањити могућност грешке у обрачунима, а и нама у многоме олакшати израду рачуна. Наставили смо са реконструкцијом и проширењем мреже система даљинског грејања, због чега смо ове грејне сезоне прикључили пет објеката на систем даљинског грејања. То ће нам омогућити и да следеће године прикључимо још четири нова објекта. Пре 15ак дана смо у топланама на Тркалишту и у Бенској Бари извршили мерење емисије гасова. На основу извештаја које смо добили од нострификоване куће, по свим задатим параметрима смо испод граничних вредности.

Нама је гас примарни, а мазут секундарни енергент. Што се тиче мазута као алтернативе, имамо обавезну резерву, што омогућава грејање града 25 – 20 дана уколико дође до неког проблема у снабдевању гасом. То не би требало да се деси, јер у складиштима има сасвим довољно за ову грејну сезону. Ми пред испоруке топлотне енергије вршимо и јавно снабдевање гасом домаћинстава и привреде и ове године смо наставили са праксом да дајемо акцијске попусте од 30 одсто на цену гасног прикључка за домаћинства, а остатак износа да се плати на 24, 36 или 48 месечних рата. Имали смо акцију од 15. септембра до 15. октобра када смо прикљичили на систем гасне дистрибутивне мреже људе који немају легализоване објекте и стигло нам је око 90 захтева. Извршили смо прикључење на гасну дистрибутивну мрежу неколико великих потрошача у Индустријској зони.

Морали смо да повећамо цену грејања од 1. августа због тога што нам је гас у претходном периоду поскупео четири пута по 10 одсто, струја 50 одсто, а новом ценом нисмо обухватили поскупљење гаса од 1. новембра за још 10 одсто и електричне енергије за 8 одсто.

Уколико нам финансије омогуће у наредном периоду ћемо покушати да набавимо нови гасни котао снаге 20 мегавата за котлану на Тркалишту. Очекујем да ћемо и следеће године наставити са праском попуста од 30 одсто на нове гасне прикључке, што зависи од Агенције за енергетику.

Хвала суграђанима што редовно измирују своје обавезе, што је нама једини извор прихода и јако нам је значајно за нормално пословање.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa