Инфо

28. децембар 2023.28. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

др Александар Пајић

Инвестиције и пројекти по мери суграђана

„Све што смо радили током 2023. године, радили смо ослушкујући потребе наших суграђана. Они су изразили потребу за уређењем путне инфраструктуре, тако да никада више нисмо улагали у путеве, како на селу, тако и у граду“, рекао је Пајић
Сумирајући годину на измаку, градоначелник у сазиву локалне власти до расписивања последњих избора, др Александар Пајић, оценио је да је била веома значајна, те да су је обележили важни пројекти.

-Настојали смо да својим радом остваримо резултате који ће грађанима Шапца омогућити бољи живот. Сада, када се осврнемо на 2023. годину и сумирамо све што смо урадили, можемо да кажемо да су ову годину обележили важни пројекти који су реализовани у нашем граду и да ће остати упамћена по резултатима које смо остварили. Такође, пре две недеље имали смо ванредне локалне и парламентарне изборе, те ће ова година свакако остати упамћена по убедљивој победи Српске напредне странке и на локалу и на републици- рекао је Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Који инфраструктурни пројекти су најзначајнији за град?
Најзначајнија и највећа инфраструктурна инвестиција од које грађани нашег града већ осећају бенефите је ауто-пут Рума- Шабац са новим мостом преко реке Саве, који је председник Србије Александар Вучић отворио 14. октобра. Шапчани су на нов мост чекали готово 50 година и захваљујући држави испуњен је вишедеценијски сан да се наш град повеже са Београдом и Новим Садом и буде чвориште Западне Србије када је реч о путној инфраструктури. Данас се овим ауто-путем за 45 минута стиже до Београда, а до краја 2024. године у целини треба да се заврши и брза саобраћајница од Шапца до Лознице. Све што смо радили током 2023. године, радили смо ослушкујући потребе наших суграђана. Они су изразили потребу за уређењем путне инфраструктуре, тако да никада више нисмо улагали у путеве, како на селу, тако и у граду. Један од важних послова који смо завршили је реконструкција пута у Месној заједници Мајур, на потезу од кружног тока на уласку у Мајур до Сокине кафане у дужини 4,3 километра. Нас сада чека нови инвестициони циклус у ком ћемо наставити уређење путева, а свакако један од важних праваца је пут Шабац-Текериш у дужини 27,5 километара који реконструише држава.

Поред ауто-пута, Шабац је добио и међународно путничко пристаниште на реци Сави и ушао у А класу наутике Србије, што представља велику шансу за развој привреде, а нарочито туризма у нашем граду. Један од најзначајнијих и најлепших пројеката које је Град Шабац спровео је и отварање Научног центра на Летњиковцу. Овај пројекат смо реализовали у партнерству са ЕУ. Од руинираног објекта урадили смо савремени Научни центар намењен деци предшколског узраста и ученицима основних и средњих школа за развој њихових талената. Користе га најталентованија деца нашег града. У 2023. години почели смо изградњу новог вртића на Летњиковцу који ће моћи да прими 200 малишана свих узрасних група. Жеља нам је да у наредном периоду изградимо још два вртића и то у централној градској зони да бисмо могли да растеретимо групе и омогућимо свој деци да похађају вртић без икакве листе чекања. Од 1. јануара вртић ће бити јефтинији за још 10%. Наша визија је да вртић буде потпуно бесплатан. За шабачку Општу болницу набављена је магнетна резонанца. Поносан сам што нисмо узели ни динар кредита за све што смо реализовали у 2023. години, али и за протекле три године, јер смо све урадили захваљујући добром пословању града.

Најзначајнија и највећа инфраструктурна инвестиција од које грађани нашег града већ осећају бенефите је ауто-пут Рума- Шабац са новим мостом преко реке Саве, који је председник Србије Александар Вучић отворио 14. октобра. Шапчани су на нов мост чекали готово 50 година и захваљујући држави испуњен је вишедеценијски сан да се наш град повеже са Београдом и Новим Садом и буде чвориште Западне Србије када је реч о путној инфраструктури. Данас се овим ауто-путем за 45 минута стиже до Београда, а до краја 2024. године у целини треба да се заврши и брза саобраћајница од Шапца до Лознице


Почели су радови на великом спортско- рекреативном комплексу на месту некадашње депоније „Дудара“. Какав је значај тог пројекта?
У сарадњи са својом државом увелико радимо на решењу вишедеценијског еколошког проблема грађана- санацији и рекултивацији несаниране депоније ,,Дудара“. Подсетићу да је на овој локацији град Шабац 23 године износио и депоновао своје смеће. Током 2016. године оно је само прекривено са десетак центиметара земље и више нико није бринуо о томе, а налази се на само 50 метара од реке Саве и на 100 метара од великог насеља у нашем граду Бенска бара. Депонија не само да је кварила еколошку слику града, већ је представљала опасност за грађане Шапца. Промена функције овог простора донеће многе бенефите Шапчанима. Министарство заштите животне средине уложило је 142 милиона и Град Шабац 50 милиона у санирање целокупне депоније по свим европским стандардима. То ће бити нова зелена оаза града. Након санације овог места имаћемо велику зелену оазу, зону рекреације, спорта, културе све што чини живот садржајнијим, са много бициклистичких, атлетских и пешачких стаза. Игралишта за децу, теретана на отвореном, отворених студија где ће се приказивати филмови лети. Дакле, ово ће бити једно култно место за излазак Шапчана.

Колико базен под балоном пуштен у рад крајем године помаже професионалцима и рекреативцима?
Пливање, ватерполо и други водени спортови изузетно су популарни у нашем граду, а затворен базен користе ватерполисти, пливачи, рекреативци и грађани, тако да је инвестирање у балон нешто што је од великог значаја за све, посебно спортисте, оне које се њим професионално баве. На овај начин значајно смо растеретили постојећи затворени базен. Сада је капацитет за тренирање током зимске сезоне дупло повећан, тако да спортисти могу да обављају своје тренинге без гужве. Сматрам да је ово велика подршка за све. Трудимо се да спорт буде доступан свима и посвећено радимо на томе да обезбедимо што боље услове за бављење спортом. Урадили смо прво комплекс отворених базена, затим смо инсталирали соларну електрану на објекту базена, чиме смо смањили потрошњу електричне енргије до 30% на годишњем нивоу, а сада и балон на олимпијском базену који је топлом везом спојен са затвореним базеном. Створене су могућности за коришћење олимпијског базена током целе године. Много више термина доступно је за грађанство, особе са посебним потребама и наше пензионере који ће имати погодности уз употребу пензионерске картице. Град Шабац је град спорта. Много новца издвајамо за спорт. Поносан сам што се резултати тога виде по успесима који наши спортисти постижу.

Фото: "Глас Подриња"


Суграђани су имали прилику да погледају значајне изложбе у установама културе и први пут смо имали Шабачку концертну сезону. Какав је допринос таквих манифестација културној понуди града?
Шабачка ликовна публика имала је прилике да у последње три године погледа најзначајнија дела из ликовне збирке Народног музеја у Шапцу, дела Петра Лубарде, Љубе Поповића, Жељка Ђуровића, Душана Ђукарића, Moме Антонијевића, Стевана Чалића и савременика, уметничке групе ,,Медиала“ и других. У августу ове године отворена је стална музејска поставка посвећена Боју на Мишару, која на најбољи начин представља значај и улогу Карађорђа и мишарских јунака у једном од најзначајнијих догађаја Првог српског устанка. Поставка кроз савремени музеолошки приступ и стручно вођење кустоса Народног музеја у Шапцу пружа прилику свима да се упознају и прошире знање о овом догађају.

Наравно, велики допринос културној сцени града, поред Народног музеја, дали су Шабачко позориште, Међуопштински историјски архив и Билиотека шабачка. Имали смо добру шабачку концертну сезону, коју је реализовао Центар за добру музику из Шапца, а започета је наступом Хора Радио- телевизије Србије поводом Дана града Шапца. Шабачка публика имала прилику да чује Васила Хаџиманова, виолинисту и нашег Шапчанина Салка Лекића, најзначајнији ансамбл са наших простора посвећен јеврејској, односно сефардској музици Shira U’tfila, Љубишу Павковића итд. Шабачкој публици представио се и ансамбл ,,Bellezza Serbia”, са првацима Народног позоришта у Београду, солистима Љубицом Вранеш и Драгољубом Бајићем. Велики број квалитетних програма, извођача и наступа, сигурни смо, допринео је квалитету културне понуде града, атрактивности програма и задовољавању најразличитијих културних израза наших суграђана и свих посетилаца Шапца.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa