Инфо

28. децембар 2023.28. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ, ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА „ДР ДРАГА ЉОЧИЋ“

Много важних ствари у одлазећој години

Дом здравља „Др Драга Љочић“ током ове године пружио је 1.800.000 здравствених услуга од који је најважније више од 600.000 првих и поновљених прегледа, више од 110.000 превентивних прегледа, више од 300.000 сестринских услуга. Све службе су дале значајан допринос у раду
-Изузетно сам поносна резултатима рада које су остварили наши запослени у 2023. години и свака служба је дала свој изузетан допринос. Тренутно имамо 507 запослених на неодређено време, од тога је 403 медицинска радника. Захваљујући закључку Владе Републике Србије сагласност за заполсење на неодређено време добило је 68 радника који су били ангажовани током ковид 19 пандемије. Такође смо, захваљујући одлуци Министарства здравља у мају запослили 33 радника на неодређено време, који су били ангажовани преко локалне самоуправе и без чије подршке установа не би могла да функционише у пуном капацитету, наводи директорка ДЗ Шабац др Јамина Станковић.

Захваљујући подршци Града установа је добила два санитетска возила. Једно је опредељено служби хитне медицинске помоћи, а друго служби поливалентне патронаже.

-Добили смо и дигитални колпоскоп који смо определили служби за здравствену заштиту жена, као и један ЕКГ апарат који је дат амбулантни спортске медицине. Посебну захвалност дугујем ГУ због набавке сензорне собе, која је опредељена развојном саветовалишту, служби дечје здравствене заштите. Сада смо један од ретких домова здравља у Србији који ће пружати услуге деци са поремећајима у развоју и бити подршка њиховим родитељима. Тренутно у развојом саветовалишту ради шест здравствених сарадника: четири дефектолога, један психолог и један специјалиста дечје психијатрије. Запослени из развојног саветовалишта били су укључени и у пројекат „Порим“ (Породично орјентисане ране интервенције) заједно са још 14 домова здравља у Србији и центрима за социјални рад и предшколским установама, наводи др Станковић.


Директорка шабачке установе презенотвала је ДЗ „Драга Љочић“ и њихово учешће и пројекту „Подржи живот“ и присутне упознала са њиховим искуством на традиционалном саветовању одржаном на Златибору у јуну, у организацији Коморе здравствених установа, а на тему „Реформа здравства – изазови не престају“. Предавање др Станковић је изазвало велико интересовање.

Шабачки Дом здравља у јуну је посетила и делегација из Киргистана и Медицинског факултета у Београду. Посету је организовала Мрежа за здравље у Европи.

-Изабран је Мачвански округ, а наш Дом здравља као пример добре праксе када је у питању плаћање по учинку и примена капитације, као и представљање менаџмерске структуре установе. Важан догађај за нас било је и отварање нове сале за психофизичку припрему трудница, коју је добила служба поливалентне патронаже у августу. Овде се организује и едукација за будуће родитеље у оквиру Школе родитељства. Поред наведеног, патронажне сестре обилазе породице са породиљама, организују индивидуално-здравствени васпитни рад у школама и месним заједницама, а укључени су и у национални програм подршке дојењу.

ДЗ „Др Драга Љочић“ укључен је и у пројекат моментум, са још 14 из целе Србије и асоцијацијом „Дуга“. Пројекат има за циљ промоцију здравих стилова живота.

Пункт за лабораторијске анализе крви и урина поново је отворен у здравственој станици у Прњавору у октобру, након паузе због ковид пандемије.

-Подршку је дала локална самоуправа, а идеја запослених из нашег ДЗ реализована је захваљујући менаџменту Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, где ће се радити лабораторијске анализе, а потом мејлом слати назад у Прњавор. Мештани овог и околних седам села моћи ће уторком и четвртком од 8.00 до 10.00 часова да одрађују лабораторисјке анализе крви и урина без одласка у Шабац. Здравствена станица Прњавор недавно је проширила пружање здравствених услуга и сваке среде гинеколог из службе за здравствену заштиту жена одлазиће тамо и омогућити обављање гинеколошких прегледа жена са подручја Прњавора и околних села, наводи др Станковић.

Шабачки ДЗ добитник је плакете „ВеличанствеНЕ ХПВ“ Удружња за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори“. Плакете су добиле институције и појединци који су највише допринели подизању свести о важности имунизације против ХПВ инфекције. Од 150 домова здравља у Србији награђено је седам, међу којима и шабачки.

-Служба за здравствену заштиту одраслог становништва, највећа по броју запослених, пружа услуге у амбулантама, али и организује рад Саветовалишта за дијабетес у Центру за превенцију, сваки дан од 14.00 до 17.00 часова. Ту ради и Саветовалиште за одвикавање од пушења од 18.00 до 19.00 часова сваког дана сем викенда. Обуку је до сада прошло 75 полазника, 62 завршило петодневни курс, а 50 одсто полазника се решило штетне навике опасне по живот. Истакла бих и пожртвовани даноноћни рад у служби хитне медицинске помоћи који се суочавају са акутним стањима болести, траумама изазваним саобраћајним незгодама и другим повредама. Захвалност дугујем и запосленима у служби за кућно лечење који стижу до најтежих пацијената, како у граду, тако и у удаљеним руралним подручјима, каже др Станковић.

Од новембра су укључени и у пројекат „Национални центар за подршку и едукацију оболелих од рака дојке и рака грлића материце – Центар за подршку“ који је подржало Министарство здравља. Прва активност везана за едукацију наведених онколошких пацијената одржана је у овој установи пре неколико дана.

Ове сезоне су апликовали и више од 5.000 доза вакцина против грипа и апелују на грађане да се што пре вакцинишу како би се на време створила антитела.

Наредне године планирају интезивирање превентивних активности, скрининге и имунизацију.

-Организоваћемо едукацију родитеља и деце по свим основним и средњим школама, како бисмо подигли обухват вакцинисане деце оба пола вакцином против инфекција изазваних ХПВ-ом. Планирамо и покретање Саветовалишта за младе и Хиспа центар којим ћемо радити на секундарној превенцији обољења изазваних нерегулисаним повишеним крвним притиском. Настојаћемо да здравствене раднике и даље шаљемо на едукације, како специјализације, тако и на симпозијуме и конгресе, како бисмо подигли ниво квалитета пружања здравствених услуга. Бићемо и домаћини осмих Сусрета домова здравља који ће се одржати на Златибору, каже др Јасмина Станковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa