Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Не отварајте сумњиве поруке
ЗАШТИТА ОД ПРЕВАРЕ ПУТЕМ СМС ПОРУКЕ

Не отварајте сумњиве поруке

Министарство унутрашњих послова - Центар за реаговање на нападе на информациони систем упозорава све грађане да је у току фишинг превара са СМС порукама која је усмерена на кориснике поштанских услуга.

-Корисницима се шаље лажна СМС порука са информацијом да им пошиљка није могла бити испоручена због непотпуних информација и да за испоруку треба отворити линк из поруке. Кликом (активирањем) линка, грађани се преусмеравају на лажну интернет страницу ЈП Пошта Србије, на којој се захтева унос личних података и података о платној картици. Уносом ових података на лажној интернет страници, нападачима је омогућено преузимање новца са рачуна грађана, упозоравају из МУП-а.

Грађанима се поручује да не активирају линк или отварају прилог поруке, ако претходно нису сигурни да је пошиљалац, а да, уколико не очекују пошиљку, постоји могућност да се ради о превари. Такође се грађани саветују да не позивају број са ког им је стигла порука и не ступају у комуникацију са пошиљаоцем СМС порука.


-Уколико порука садржи податке о неком привредном друштву или, као у овом случају, јавном предузећу, пробајте директно да их контактирате, њихови бројеви и адресе су јавно доступни. Озбиљне компаније, јавна предузећа, државни органи и администратори система никада неће од Вас захтевати да уносите Ваше личне податке преко СМС порука, наводе у МУП-у.

Како је наведено, нападачи се труде да линк у СМС поруци буде што сличнији оригиналном линку, уместо „posta.rs“ може писати нпр „posta-rsd-top“.

-Уколико сте унели податке о Вашој платној картици потребно је да се хитно јавите банци како би они блокирали картицу у што краћем року и онемогућили неовлашћене трансакције. Уколоко сте унели Ваше креденцијале (корисничко име, мејл адресу, лозинку и остале личне податке) за логовање на е-банкинг, потребно је да одмах промените приступну лозинку или се хитно обратите банци ради измене лозинке, каже се у упозорењу МУП-а.

Један од начина да се примети да се реди о превари јесте то да порука има правописне грешке или да су измешана два писма – ћирилица и латиница, као и два језика – енглески и српски.

На крају МУП апелује да се сумњиве поруке не прослеђују пријатељима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa