Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Корови у луцерки - сузбијање

Најбољи резултати добијају се употребом хербицида који ефикасно делују када никну и луцерка и корови. Као и све махунарке и луцерку не треба третирати хербицидима док не добије прву тролиску, а то се најчешће поклапа са порастом усева 6-8 цм
Са недекларисаним семеном које пољопривредни произвођачи набављају на пијацама често се посеју и корови и готово стално такво семе је заражено вилином косицом (паразитском цветницом). Све даље мере које се користе за сузбијање вилине косице не дају задовољавајуће резултате ( примена хербицида на бази активне материје дикват-дибромид).

Примена хербицида уз инкорпорацију више није препоручљива због фитотоксичности, односно лошег утицаја на пораст луцерке.

Најбољи резултати добијају се употребом хербицида који ефикасно делују када никну и луцерка и корови. Као и све махунарке и луцерку не треба третирати хербицидима док не добије прву тролиску, а то се најчешће поклапа са порастом усева 6-8 цм. У то време изникли корови су приближно исте висине и то представља пресудни период за њену заштиту од корова. Ако се не реагује хербицидима у овом периоду корови надјачају луцерку, усев бива жут, не укорени се добро што за последицу има лош пораст (откос је изгубљен) и у идућој години. Препоручује се примена препарата на бази активне материје имазамокс ( Пассат, Пулсар) у дози 1-1,25 л/ха,зависно од закоровљеност, што неће нанети никакве штете луцерки. На овај начин сузбијају се једногодишњи травни и широколисни корови . Ови хербициди на бази а.м. имазамокс сузбијају травне и широколисне корове и преко землљишта у фази клијања и након ницања гајене биљке.

За луцерке које су засноване и старије а присуство корова је видно, у фази мировања током друге половине фебруара препоручује се хербицид на бази активне материје метрибузин (Сенкор, Данкор) у дози 0,6-1 кг/ха. Препарат на бази ове активнематерије добро сузбија: липицу,штир,амброзију,лободу,хоћу нећу,лубеничарка и друге корове, а задовољавајуће сузбија татулу док слабо сузбија кереће грожђе и боцу.

Фото: Canva


Такође у фази мировања за старије луцерке може се применити и хербициди на бази активне материје тифенсулфурон метил (Пиано, Оквир, Хармонy) који сузбија широколисне корове у луцерки која је у другој години и старија рано у пролеће пре кретања вегетације у дози 15-20 гр/ха уз додатак оквашивача.

Уколико је засејана њива у то време закоровљена коровима који брзо засењују и надрастају усев пожељна је примена хербицида на бази активне материје бентазон ( Басагран, Бентазон Галбенон) у дози 3 л/ха када је луцерка висине 10-15 цм, а корови 2-6 листа. Одлично сузбија широколисне корове и јако брзо делује. Не треба га користити при високим температурама (најбоље је предвече), може се после употребе појавити пролазно жутило луцерке.

Фото: Canva


Уколико има дивљег сирка из ризома препоручује се хербицид на бази активне материје флуазифоп-п-бутил( Флуписор, Фусиладе форте )у дози 1,2 л/ха, ако је у питању семенски дивљи сирак или мухар.Примењује се после ницања усева па све до фазе цветања, а најбољи ефекат је када су корови 3-5 листова. Примењује се самостално и не меша се са другим хербицидима, а најбоље је уз утрошак воде 200 л/ха.

Пракса је потврдила да третман против широколисних и усколисних корова треба раздвојити. Ако се на овакав начин приђе заснивању младог луцеришта, први откос је готово загарантован без корова. Укорењавање луцерке ће бити одлично и луцерка спремна чека лето и јесен. Овако припремљена добро презимљава и има дугу експлоатацију.
Дипл. инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa