Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шабачке мажореткиње у Венецији

Принцезе одушевиле посетиоце

Шабачке мажореткиње наступиле на карневалу у Венецији познатом по раскошним и екстравагантним костимима и маскама. Највећу пажњу изазвале принцезе, а посебно млада Мила Митровић у белој балској хаљини
Шабачке мажореткиње недавно су имале запажен наступ на карневалу у Венецији са две групе. Центар некадашње Млетачке републике познат је по раскошним маскама, али и карневалу који се сваке године одржава почетком године. Традиција која датира из XII века, била је подстицај за чланове Шабачких мажореткиња да остваре давно жељену замисао. Пандемија омела је њихове планове да раније буду део једног од најпознатијих и најдуговечнијих европских карневала, или прецизније речено, бала под маскама.

Фото: Приватна архива


Дизнијеве принцезе чекале су прави тренутак да засијају на Тргу Светог Марка. Њихово појављивање употпунили су костими инспирисани нумером „Хајде да се волимо“.

-План је био да будемо у Венецији 2020. године, но корона је покварила наше планове. Ове године коцкице су се поклопиле и оствариле смо жељу. Костиме смо имале спремне, а одабрали смо их одавно, јер одговрају нашој кореографији и девојкама. Некако су бајковите, а за Венецију су биле идеалне – каже председница КУД „Шабачке мажореткиње“Љубица Павловић и напомиње да су се вредно спремале за пут, и да постоји једна занимљивост везана за карневал у Италији.

КУД „Шабачке мажореткиње“
КУД „Шабачке мажореткиње“ основано је пре пет година и од тада значајан број девојака и девојчица је био део ове секције. Љубица Павловић истиче да је неопходан велики труд, залагање како би једна кореографија била прецизна и добро изведена.
-Тренинзи су захтевни, јер руковање палицом захтева координацију и вештину која се с временом стиче. Увек има заинтересоване деце. Углавном су то девојчице, иако тренутно имамо два дечака. Они не наступају као мажореткиње, само на карневалима уз друге кореографије. Отворени смо за све који желе да буду део наше групе. Радујемо се када неко посвети своје време, стрпљење, енергију усмери на тренинге.


Фото: Приватна архива


-Годинама учествујемо на карневалима у Србији и знамо како функционише све, без изузетка. Увек након шетње поворке следи наступ учесника на бини. Но, у Венецији то није случај. Само је шетња градским улицама. Сви се костимирају и шетају да покажу своје костиме. Ми смо након шетње започеле своју кореографију на Тргу. Верујем да им је то било необично, те смо привукле велику пажњу – прича о Љубица о утиску који су оставиле на присутне.

Фото: Приватна архива


-Убрзо су се окупили посетиоци, новинари и фотографисали нас. Биле смо изненађене, јер је деловало као сет неког филма. У једном тренутку сам замолила и једну мајку да фотографише људе који су се окупили око нас. Заиста један нестваран тренутак.

Фото: Приватна архива


Признаје да су увек запажене на карневалима, али да никада нису доживеле пажњу као у Венецији.
-Када су карневалисти из Венеције видели да смо им „украле“ публику, пришли су нам да се заједно фотографишемо. Веома смо задовољне наступом, Венецијом и карневалом. Обишли смо Трст, Верону, Падову смо обишли током путовања. Киша нас је пратила два дана, али то није покварило наше планове и уживање.

Фото: Приватна архива


Шабачке мажореткиње очекује наступ у Херцег Новом у Црној Гори, као и Сремској Митровици. Али то није крај планова.

Мила као из бајке
Посебну пажњу туриста, посетилаца и других учесника изазвао је костим Миле Митровић, ученице који је део кореографије Зимска бајка. Бела, балска хаљина савршено се укопила у амбијент ренесансне Италије. Иако је Трг Светог Марка био прекривен водом то није спречило младу Шапчанку да прошета свој костим. Убрзо је изазвала пажњу.
-Било ми је необично то што су људи стално прилазили да се сликају. Један господин је пришао и замолио ме да станем на бину како би ме фотографисао, а то није дозвољено. Да учесници карневала буду на бини. Целокупно путовање је било лепо искуство. Бити део мажореткиња је заиста посебно искутво. Иза свега стоји велики труд – каже Мила, ученица ОШ „Јеврем Обреновић“ из Шапца.


-Мали смо, али имамо велике планове. Наредна жеља је Беч. Планирамо наступ у дворцу Холбрук. Свесни смо да не можемо све и одмах. Велика подршка су нам родитељи. Они су сносили трошкове пута деце у Италију. Наравно да финансије играју велику улогу у свему. Надамо се да ћемо планове испунити.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa