Инфо

22. фебруар 2024.22. феб 2024.
КАКО У ПОСАВИНИ ТУМАЧЕ ШТА НАМ ЈЕ ЕВРОПСКО ПОИМАЊЕ ВРЕДНОСТИ УЗЕЛО А ШТА СМО САМИ БАЦИЛИ...

ЏЕЛАТ СТАНА И СЕКИРА

Сведоци смо на сваком кораку свакодневних расправа о правцу којим даље треба ићи. Старо је брате старо, вели сеоски постари шерет, али и ово ново не вреди ни луле дувана. Па куда ићи поставља се питање а одговор нуди прича која следи. По њој, поштоваоци старих времена немају дилеме. Домаћин куће а тек најстарији од њих поштовали су се до несхватљивог у ово време. Истина је, љубила се чак и рука па чик да неко млађе генерације прође поред старине и притом не назове Бога. Млади опет уз смех веле да би то било препоручљиво у доба короне коју је опет тврде исти створила нека мудра старија глава.

Старије жене су биле углавном тихе и вредне а притом рађале и по туце деце. И гле чуда, сви би се у животу снашли, добро окућили и добро децу усмерили у даљи живот. У селу поред Саве и сада тече прича о џелат Стани. Старица мудре главе, оштроумна сељанка која је знала да преким путевима из Посавине стигне у свој родни крај тамо на граници са Босном. Носила је и у пртеној торби и на обрамици од пар сличних од црвених јабука до сланине и бројних гурманлука, јаја и ракије коју је сама пекла али и плетене чарапе да обрадује брата и старије. Имала пет ћери и три сина а у шали умела рећи да онај који се одреди за наследника зна и те како раскућити огњиште, као да је биран.

Оде тако она, једне прилике, а син у механи прода прастару магазу и мислећи да ће мајка остати пар дана договори се да дан касније купци дођу по њу. Како некада беше поранише купци у свитање са пар таљига по магазу. У зло доба ето и времешне џелат Стане. Нису се ни ћерамиде такли а она зграби секиру и одважно изусти: Ко само такне оде му глава. И би како је морало бити. Магаза оста да и дан данас чека млађе нараштаје. Многи ће рећи добро да је прошло то време. Присећали се нане Стане да је пред саму смрт плела и хеклала и притом крстила што младице не знају и не желе сазнати ништа од тога. А сад се опет на друштвеним мрежама све може наћи али од тога вајде нема. О џелат Стани ни речи.

Нове и генерације окупиране од шуме друштвених мрежа немају времена да га на чињенице троше, попут тамо неке џелат Стане


Недавно о славама сетише се у вашару таштине и подељености да некад беше обиље чељади и да је и бразда земље вредела нечије главе а сада је наследнике тешко пронаћи. Знање се исмева а рад куди па делује смешно да се коментарише како нема радника и недовољан је број високоучених и ко је то ко се овом замешетељству чуди. У присећањима има и свевремених мудрих завета попут оног о помодарству тражења нових пријатеља и то међу старим душманима...

Џелат Стана и истина по њој, показана секиром, колико год грубо звучала и те како је упутна у сад опустелим селима и од народованим градовима. У причи о уранку уз кафу, проседи вршњаци, подсећали да реч зна бити оштрија од секире и да би нам добродошле неке нове Стане, да села испуне породом и све поставе на своје место попут жутих дуња у прозору с јесени.

Нове и генерације окупиране од шуме друштвених мрежа немају времена да га на чињенице троше, попут тамо неке џелат Стане.
Сретен Косанић

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa