Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Заменик градоначелника Шапца Милан Мачван посетио ОШ „Свети Сава“

Подршка, љубав и разумевање сваког дана

Заменик градоначелника Шапца Милан Мачван и градска већница задужена за бригу о породици, посебну заштиту деце и родну равноправност Мина Мијаиловић посетили су шабачку Основну школу „Свети Сава“
Поводом 29. фебруара, Међународног дана ретких болести, заменик градоначелника Шапца Милан Мачван и градска већница задужена за бригу о породици, посебну заштиту деце и родну равноправност Мина Мијаиловић посетили су шабачку Основну школу „Свети Сава“.

Овом приликом заменик градоначелника Милан Мачван на личну иницијативу обишао је школу и уручио поклоне ученицима. Како је истакао, разумевање, прихватање, сарадња и емпатија су основ за сваку здраву заједницу.

Фото: "Глас Подриња"


-Фебруар је месец када већу пажњу посвећујемо особама са ретким болестима, а то треба да чинимо сваког дана и месеца у години. Због тога смо одабрали да посетимо ОШ „Свети Сава“ и наше мале хероје који нам сваког дана дају пример како треба да се опходимо једни према другима, према животу.
Мислим да у времену кад је темпо живота убразан често заборавимо важне ствари као што су породица, љубав, подршка – додао је Мачван и нагласио кроз лично ангажовање и пример свако може дати свој допринос заједници.

-Увек можемо да научимо нешто од других, али и да будемо пример другима. Особе са ретким болестима и особе са инвалидитетом су равноправни чланови друштва, те због тога не треба да имамо предрасуде ни према њима, ни њиховим члановима породице.

Фото: "Глас Подриња"


Градска већница задужена за бригу о породици, посебну заштиту деце и родну равноправност Мина Мијаиловић подсетила је да су ретки важни и снажни, не само за породицу, већ и читаво друштво, те да је сарадња и подршка веома важна.

Фото: "Глас Подриња"


-Родитељи, запослени и деца из школе су ме мотивисали да се борим. Због тога сматрам да је важно да им се посвети пажња, пружи подршка и љубав. Због тога је подршка од стране представника институција, друштва, заједница, образовних установа. Током једног од разговора са господином Мачваном када сам му говорила о начину функционисања школе изразио је жељу да посетимо ОШ „Свети Сава“. Желели смо да укажемо како се треба опходити према деци, родитељима, али и запосленима који су свој живот посветили образовању деце – рекла је градска већница и говрила о својој борби као мајке детета са ретком болешћу.

Фото: "Глас Подриња"


-Као родитељ детета које има ретку, тешку и прогресивну болест, врло често се суочавам са истим, или сличним изазовима као и родитељи чија деца похвађају школу „Свети Сава“. Сматрам да је веома важно да као родитељи будемо солидарни, подршка једни другима и нагласимо да су ретки важни, да су ретки снажни. Треба о овој теми да говоримо сваког дана. За нас, родитеље, то је реалност сваког дана, а не само када се обележава Међународни дан ретких болести.

Директорка ОШ „Свети Сава“ Јелена Ђурђевић сматра да брига о особама са инвалидитетом, ратким болестима и сметњама у развоју треба да буде 365 дана у години.

Фото: "Глас Подриња"


- За нас је велико задовољство када видимо да су појединци, без обзира да ли су фунционери, или не, покажу интересовање за децу са којима свакодневно радимо и делимо све. Радости, бриге, проблеме, као и свака породица. Углавном се особа са инвалидитетом и сметњама у развоју сетимо када су важни датуми. А потребно је да то буде сваког дана. Наравно да ово није критика, само констатација и жеља.
Због тога нам је посебно драго што је господин Милан као прослављени спортиста посетио нашу школу, и чијој посети су се деца обрадовала. Захваљујем се што су били наши гости и што су на личну иницијативу господин Мачван и госпођа Мијаиловић показали интересовање и жељу да посете наше ученике– додала је директорка Ђурђевић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa