Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

САСТАНАК НАЧЕЛНИКА ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДВД-А

Наставак досадашње добре сарадње

Начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац Иван Спајић и командант Ватрогасно спасилачког Батаљона Шабац Бојан Милинковић одржали су састанак са представницима Добровољних ватрогасних друштава на територији Мачванског управног округа. Састанку, на ком је било речи о подизању капацитета и већој координацији рада ДВД, присуствовали су представници ДВД “Видојевица” из Лешнице, ДВД “Грушић”, ДВД “Прњавор”, ДВД “Богатић”, као и члан градског већа задужен за безбедност Зоран Здравковић.

Иван Спајић је захвалио представницима ДВД-а на досадашњој врло успешној и доброј сарадњи и координацији.

-Нама је од великог значаја када на почетном пожару имамо и два човека која ће га држати под контролом до доласка професионалних ватрогасаца. Неки од тих људи можда и не знају колико су битни. Како и само име “Добровољно ватрогасно друштво” каже, све је засновано на добровољности. Уколико било ко осети као обавезу да изађе на неку интервенцију све губи поенту. Због тога ћемо и у наредном периоду учинити све што је у нашој моћи да им олакшамо услове рада и обезбедимо што бољу опрему, рекао је Спајић.

Фото: "Глас Подриња"


Најавио је да ће ускоро припадницима ДВД-а бити подељене радне униформе које је определио Ватрогасни савез Србије и Сектор за ванредне ситуације, чиме ће се подићи капацитети и побољшати стање опреме за рад добровољних друштава. Такође ће разговарати са предстаницима Ватрогасног савеза како би возила која су за расход у ВСБ Шабац била додељена ДВД-има са Округа. Ради се о возилима која могу да се ремонтују и добро служе добровољним ватрогасцима.


Било је речи и о великој ватрогасној вежби “Прњавор 2023” у којој су учествовала сва ДВД из Округа, као и ВСБ Шабац. Жеља је да у наредном периоду овакве велике вежбе буду организоване сваке године. Представници ДВД “Грушић”, као и представници “ДВД Видојевица” понудили су да они буду домаћини ове године.

Представници “ДВД Видојевица”, које има успешну традицију дужу од 40 година, иначе несебично помаже млађим колегама својим знањем и искуством.

-Остала нам је обука ДВД “Прњавор” која ће највероватније бити у марту, када ће Ватрогасни савез требати да организује обуку за припаднике добровољних ватрогасних друштава. Исту обуку, теоријску и практичну, пре две године прошли су и припадници ДВД “Грушић”. “Прњавор” је добио камион-цистерну која је ремонтована, али регистрација мора да сачека док не буду уписани у АПР, наводи Спајић.

Зоран Здравковић је навео да је у плану формирање ДВД-а у Орашцу, а да ће у наредном периоду интензивно радити на томе да се једно ДВД формира и у делу Мачве који је ближи Шапцу. Тако би читава територија Шапца била покривена и знатно сигурнија од штете од пожара.


-На територијама градова Шабац и Лозница тежи се да се организује још добровољних ватрогасних друштава, како би могли да се формирају ватрогасни савези ових градова. Тиме би се постигао већи степен координације, а самим тим много већа улога у систему заштите и спасавања становништва, материјалних добара и животне средине, рекао је Здравковић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa