Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

За бољи живот особа са ретким болестима

„Ретки су снажни, ретки су важни“

Одржана конференција „Унапређење здравственог стања и положаја у друштву особа са ретким болестима, особама са ретким болестима и особама са инвалидитетом којима је потребна трансплатација органа“ и панел дискусија посвећена тој теми
У оквиру обележавања месеца ретких болести, у хотелу „Слобода“ у понедељак су организоване конференција „Унапређење здравственог стања и положаја у друштву особа са ретким болестима, особама са ретким болестима и особама са инвалидитетом којима је потребна трансплатација органа“ и панел дискусија посвећена тој теми. Конференцији су присуствовали министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, помоћница министра за рад Славица Јелача, директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, градоначелник Шапца др Александар Пајић и његов заменик Милан Мачван, председник Општине Богатић Милан Дамњановић, директор Опште болнице Шабац др Слободан Поповић и Завода за јавно здравље Шабац МСц. др Бранко Вујковић, директори других здравствених установа и организација. Организатори су Савез ,,ЦФ-Заједно“ и Удружење „Ново јавно здравље“ уз подршку Града Шапца.

Пајић: Градимо друштво једнаких људи
Држава, али и локалне самоуправе, последњих година интензивно се баве овим питањем и издвајају све више новца како би се помогло што већем броју деце са ретким болестима, истакао је Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


-Ми смо једна од локалних самоуправа која је препозната по добром социјалном програму, где имамо шест права и 12 услуга које пружамо својим корисницима, а за ретке и тешке болести у буџету града за 2024.годину издвојили смо пет милиона динара и они то могу да користе, како за трошкове лекова, боравка у иностранству, све што им је потребно да би њихова деца имала што бољи третман и изборила се са тим болестима. Драго ми је што је држава препознала значај свега овога и што се последњих година издвајају енормна средства за ове намене. Наша држава је препознатљива као држава у свету која има једна од највећих издвајања по глави становника за ову врсту потребе. Мислимо да је то добро, јер градимо друштво једнаких људи. Град је у новембру прошле године отворио Саветовалиште за породице са децом са тешким и ретким болестима и то је била иницијална каписла за овај панел, а и за друге локалне самоуправе да крену овим путем- навео је Пајић.

Ми смо једна од локалних самоуправа која је препозната по добром социјалном програму, где имамо шест права и 12 услуга које пружамо својим корисницима, а за ретке и тешке болести у буџету града за 2024.годинуиздвојили смо пет милиона динара


Решавање проблема
Чланица Градског већа Мина Мијаиловић задужена је за то Саветовалиште чији је циљ да се људи боље информишу о својим правима и могућностима које имају.

-Фебруар је месец ретких болести. Сваког последњег дана тог месеца обележава се Дан ретких болести. Циљ обележавања овог датума је подизање свести о томе да постоји неко ко има ретку болест, ко је другачији, али не и мање важан. Конференција је од великог значаја за нас као представнике удружења, а и као родитеље и све оне који су дошли овде и подржали овај скуп, представнике Републичког фонда, Министарстава, Градске управе, како бисмо као заједница учествовали у овим темама, саслушали све проблеме и потребе свих породица и удружења, како бисмо радили на унапређењу и решавању свих тих проблема- нагласила је Мијаиловићева.

Фото: "Глас Подриња"


Представница ЦФ „Заједно“ Милица Перић истакла је да се баве свим ретким болестима које за последицу и једини начин излечења имају трансплантацију неког органа, те да је порука организатора „Ретки су снажни, ретки су важни“.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa