Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: Ј.Р. и Библиотека шабачка

Фото: Ј.Р. и Библиотека шабачка

Промоција филма „Прошлост у објективу“

Истраживање локалне историје

„Трагали смо за местима страдања наших суграђана са идејом да деца сазнају више о страшним догађајима који су потресли Шабац током рата“, истиче председник Удружења грађана „Холокауст центар“ Шабац
Стеван Маринковић
У Дворани „Винавер“ Библиотеке шабачке премијерно је приказан документарни филм „Прошлост у објективу“ настао у оквиру истоименог пројекта Удружења грађана „Холокауст центар“ Шабац подржаног од стране Министарства културе Републике Србије.

Четири документарне приче о страдању Шапчана у јесен 1941. – пролеће 1942. године забележили су ученици четири школе.

Основци из ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и „Вук Караџић“ из Шапца, „23. октобар“ из Кленка и „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице – подручно одељење Јарак забележили су сећања, приче и догађаје из поменутог периода Другог светског рата када је Шабац био окупиран, а део становника смештан у логорима.

Фото: Ј.Р. и Библиотека шабачка


Стручни тим пројекта чинили су Стеван Маринковић, историчари Сара Јевтић и Дејан Живановић, уз подршку сниматеља Светислава Предића, професора ОШ „Лаза К. Лазаревић“ био је уједно и менторски тим ученицима.

-Желели смо да основци буду део пројекта како би више сазнали о локалној историји, истраживали и сачували прошлост од заборава. Њихов одабир није био случајан, те је тако школа у Јарку укључена због Крвавог марша, затим школа у Кленку због страдања Шапчана на локалитету Шицара, ОШ „Лаза К. Лазаревић“ је близу касарне где се налазио логор, а ОШ „Вук Караџић“ је повезана са страдањем шабачких Рома, али и становника Камичка током устанка 1941. године – каже историчар Дејан Живановић и додаје да је неопходно да млади буду носиоци знања, чувања сећања.

Фото: Ј.Р. и Библиотека шабачка


-Верујем да смо кроз ове активности успели да анимирамо ученике и да ће они сада бити вршњачки едукатори, што је и суштина, преношење знања и искуства. Деца су била веома заинтересована за учешће, као и наставници ментори. Мислим да смо као тим успели да осветлимо део локалне историје.

Председник Удружења грађана „Холокауст центар“ Шабац Стеван Маринковић истиче да је неопходно да се више говори, истажује о локалној историји.

-Трагали смо за местима страдања наших суграђана са идејом да деца сазнају више о страшним догађајима који су потресли Шабац током рата. Око 23.000 људи прошло је кроз логор на простору касарне те страшне 1941. године. На Камичку су такође живот изгубили бројни Шапчани током казнене експедиције. Знамо да је у логору у Јарку било 5.000 Шапчана, а у Шицари је стрељано око 1.000 људи, а међу њима била је и народни херој Вера Благојевић. Сматрамо да су ово важни локалитети, као и догађаји који су облежили прошлост Шапца, Мачве, Срема и Подриња.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa