Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

45. Међународни сајам туризма

Да путовање буде авантура за памћење

Своју понуду између осталих представиле су и туристичке организације
Мачванског округа
„Авантура почиње овде“, слоган је 45. Међународног сајма туризма одржаног од 22. до 25. фебруара који је изазвао велико интересовање посетилаца. Ове године земља партнер била је Грчка, а први пут су наступиле Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија, док су земље које су поново учествовале Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе. Србија је своје туристичке потенцијале представила кроз наступе ТОШ-а, ТОБ-а, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација. Међу излагачима су били и Министарство туризма и омладине, Скијалишта Србије, Завод за заштиту природе, Природњачки центар Свилајнац. Своју понуду између осталих представиле су и туристичке организације Мачванског округа. Ове године Сајам туризма и 19. Међународни сајам хотелско- угоститељске опреме HORECA-OPREMA обишло је 42.453 посетилаца.

Свуда пођи, на Шабачки вашар дођи
„Хоћемо ли у Шабац на вашар“, питање је које су постављали сви пролазници који су се заустављали на штанду града на Сави, а уједно и слоган под којим се Туристичка организација представила на 45. Међународном сајму туризма у Београду. То је носећа порука Шапчана илустрована сликовитим асоцијацијама на ту манифестацију.

-То јесте један од синонима и прва асоцијација када неко помене наш град. Манифестација дужа од једног века која је прошла кроз разне периоде, а незванично је посети више од 300 хиљада људи у седмодневном трајању. Мењала је локације, а последњих неколико година на препознатљивом Михајловцу, на простору од више од 12 хектара. Од трговаца, разних вашарских атракција, луна- паркова, преко добро познатих шатора, бувљака, дакле, нешто што стварно привлачи пажњу свих људи који долазе у Шабац. Каже се, ако ништа ниси купио на Шабачком вашару, као да ниси ни био. Зато нам је ове године на штанду то пре свега било у фокусу- рекао је директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић.

Душан Симић, Фото: Глас Подриња


Посебно је истакао значај Мишара, славног историјског места, однедавно богатијег за музејску поставку.

-У музеју Мишарске битке прошле године урађена је нова стална поставка, тако да је то нешто чиме желимо да привучемо туристе да посете Шабац и Мишар на својим путовањима, да се на нов, модеран начин, упознају са самом Мишарском битком, али и оним што је Мишарска битка значила за Србију и послужила као инспирација за бројне уметнике, сликаре и песнике. С друге стране, фокус нам је и планина Цер која у последње време привлачи све већи број заљубљеника у природу, велики број манифестација се одржава на самом Церу који је ове године добио и сертификат да је заштићено подручје прве категорије са посебним одликама. Ту је редак биљни и животињски свет, али и остаци Тројановог града, Косаниног града, сам врх Цера Шанчине и локалитет Липове воде који је привлачан туристима и где се налази и планинарски дом Планинарског друштва „Цер“, ресторан „Церска шајкача“, Црква Светог Јована Шангајског. Туристи могу отићи на бројне пешачке туре на нашој „плавој лепотици“- подвукао је Симић.

Чланица Градског већа задужена за туризам Наташа Радовановић навела је да је Шабац познат по манифестационом туризму, а Шабачки вашар је одабран као најдуговечнији, најпрепознатљивији и најмасовнији.

Наташа радовановић, Фото: Глас Подриња


-Свако ко је пришао штанду нас је управо питао: „Хоћемо ли у Шабац на вашар?“ Наш слоган изазива код људи позитивну реакцију и мени је драго да сам помен Шапца изазива позитивне утиске, ствара позитивне емоције и успомене. Највећи број посетилаца био је заинтересован за лицидерска срца, што је један од симбола вашара. Исто тако, имали смо много новог промотивног материјала у коме су предочене све манифестације у граду, тачни термини обухваћени сликама и текстом. Посебно су нам значајне и манифестације на селу као што су „Руже Липолиста“, Фестивал јагода у Цуљковићу. Ту су и Шабачке коњичке свечаности, као и Цер због богате историје, туристичког потенцијала, могућности породичног и рекреативног одмора- напоменула је Радовановићева.

Како тврди директор ТОШ-а, у 2022. години оборен је десетогодишњи рекорд доласка и ноћења туриста, а он је повећан и у 2023.

-У претходној години имали смо више од 22 хиљаде посета туриста, више од 71 хиљаде остварених ноћења, за 10 посто више у односу на 2022. годину. Крајем прошле године отворено је Међународно путничко пристаниште на реци Сави. Постоји идеја да се ове године направи један мањи туристички брод који ће пре свега саобраћати од Сремске Митровице до Шапца и назад. Идеја је да се се успостави саобраћај са Београдом. Верујем да смо управо на овај начин, промоцијом на сајму, привукли још већи број људи и да ће се тај број повећавати у наредном периоду- навео је Симић.

ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОСЕТИЛИ ШТАНД ШАПЦА НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА
Шабац има много да понуди


Фото: Глас Подриња


Другог дана 45. Међународног сајма туризма штанд Шапца посетили су представници градске управе градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић. Шабац се ове године представља слоганом “хоћемо ли у Шабац на Вашар“.
-Вашар је бренд по ком је Шабац препознатљив дуже од једног века. Поред позива на Вашар посетиоцима упућејмо и позив да посете Музеј у Мишару, који има своју сталну поставку, али и на бројне манифестације које се одржавају у нашем граду. Међу њима су Октобарски салон, Винаверови дани, затим ту је планина Цер која је заштићено подручје прве категорије. Шабац има много тога да понуди и овде је све то представљено на веома квалитетан начин. Новина од ове године је Међународно путничко пристаниште које промовишемо као потенцијал града. Воденим путем може да се дође у Шабац и да се он обиђе. Претходне године имали смо више од 71.000 ноћења у Шапцу, рекао је градоначелник Пајић и упутио позив сви посетиоцима Шапца да посете штанд Шапца, а потом и сам град.
М.М.


Богатић- манифестације и знаменитости
На 45. Међународном сајму туризма Богатић је подсетио на укусе и мирисе тог краја. Штанд је био уређен тако да је позивао посетиоце да осете дух њихових манифестација, а кровна је управо „Хајдучко вече“ које је промовисао лично Харамбаша. Културне манифестације, историјске знаменитости, сеоски туризам, настављају низ разноликих садржаја у тој општини.

Марија Николић, Фото: Глас Подриња


-Сајам је лепа прилика да се промовишу манифестације, знаменитости, све што Мачва има и што чини њене лепоте. Јако смо задовољни посећеношћу и интеракцијом посетилаца генерално, зато што смо ми с намером тако и уредили наш штанд- да позовемо посетиоце да осете дух тих наших манифестација, пре свега „Хајдучких вечери“, с обзиром на то да нам је то кровна манифестација и довели смо и Харамбашу, позвали младе људе, момке, да искусе срећу, да могу да се окушају у окршају са нашим Харамбашом- истакла је в.д. директора Туристичке организације општине Богатић Марија Николић.

Посета туриста последњих година значајно се повећала. Мачвани су препознатљиви по доброј и квалитетној кухињи, као и термалним капацитетима, што је један од разлога за пораст интересовања посетилаца.

-Пре четири године нисмо имали ниједног регистрованог туристу, а у 2023. је било близу шест хиљада заведених ноћења. Потражња свакако расте и заједно са Термалном ривијером промовисали смо све што имамо у понуди и планирамо у развоју туризма. Слике су једно, а кад се дође и проба наша гастрономска понуда, то је увек разлог више да се врате- рекла је в.д. директора ТОБ-а.

Лозница- спој традиције, сеоског туризма и прилике за активан одмор
Лозница, завичај великана, колевка азбуке, крај богат културним и историјским наслеђем и природним лепотама, бележи бројне посете током целе године. Спој традиције, сеоског туризма, али и прилике за активан одмор. Најпознатије мапе њихове туристичке разгледнице су Тршић, Бања Ковиљача, Ваљево, Цер, река Дрина, манастир Троноша. Најмасовније манифестације су: Вуков сабор, ЛилаЛо, Међународна регата „Дрина је само једна“, Видовдански вашар, Међународни фестивал фолклора, Краљевски карневал.

Снежана Перић, Фото: Глас Подриња


-Лозница је град богат природним лепотама, а и људима, то је један од наших слогана. Наравно, колевка азбуке, град Вука Караџића, а све више се прича о фестивалу „ЛилаЛо“, који је постао нова атракција града. Туристичку разгледницу чине наше најпознатије дестинације Бања Ковиљача, Гучево, Цер, али и река Дрина. Свима препоручујем да дођу у Лозницу, која је данас модеран град и да дођу у наш Туристички информативни центар и заједно са нама формирају туру кретања, јер су све ове дестинације релативно близу. Ту је манастир Троноша и оно чиме се хвалимо, све више туристичких производа, огромне инвестиције града, државе у аутопут. Заиста се сад стиже до Лознице врло брзо, ускоро ће брза саобраћајница, Лозница постаје приступачна туристима- рекла је директорка Туристичке организације Лознице Снежана Перић.

Лозница, као и други градови, део је континенталног туризма. Већина туриста посећује је лети, али са задовољством констатују да је велика посета била током Зимског фестивала за празнике. Пуно туриста је најављено за 1.мај, када су бројне манифестације. Интернационални фестивал живих статуа привлачи велику пажњу, као и Сајам цвећа који се одржава у исто време.

Крупањ: „Удахни чисту природу“
Крупањ се ове године представио заједно са регијом Подриње, ТО Лозница, општинама Мали Зворник и Љубовија. Може да се подичи манифестацијама: Лазаревдан, Дани међаша, Петровдански сабор, Плодови Рађевине... Под слоганом „Удахни чисту природу“ кроз лепоте пешачких, бициклистичких стаза и осталих културно- историјских споменика привлаче туристе широм земље и региона. Бисер понуде је и туристичка атракција Ковачевића пећина, од 2020. заштићени споменик природе.

Лидија Лукић, Фото: Глас Подриња


-Акценат је ове године на представљању здраве, чисте природе и здраве средине. Део свега тога је некако породица и ми смо на овом сајму представили наше потенцијале који могу да привуку породице, младе људе. Наш слоган је „Удахни чисту природу“, где кроз лепоте пешачких, бициклистичких стаза, осталих културно- историјских споменика, привлачимо туристе широм наше земље и овог региона. Бисер наше туристичке понуде јесте Ковачевића пећина који је од 2020. заштићен као један изузетно значајан споменик природе. Овде представљамо манифестације које су заштитни знак Рађевине, почев од Лазаревдана, Петровданског сабора и круна јесу „Плодови Рађевине“- истакла је в.д. директора Туристичко- спортске организације Општине Крупањ Лидија Лукић.

Она је навела да у том месту туристичка сезона траје током целе године.

-Лидери смо у спортско- рекреативном туризму, јер имамо изузетне спортске терене где екипе које долазе на припреме. После Нове године, у фебруару, почињу да долазе екипе на припреме, што рукометне, што оне за дворански спорт или на отвореном. У самом Крупњу има један хотел и хостел, одређен број смештајних једница у виду сеоских газдинстава, кућа, соба и апартмана, али свакако је то недовољно у односу на интересовање туриста који долазе у Крупањ и потражњу за самим местом. За сада смо задовољни смештајним капацитетима, али свакако ћемо пратити потребе наших посетилаца- навела је в.д. директора Туристичко- спортске организације Општине Крупањ.

Љубовија- Дринска регата највећа манифестација
Град на обали Дрине има шта да понуди, те је и Љубовија показала најзначајније локалитете. Спортско- рекреативни, манифестациони и верски туризам, знаменитости и богата угоститељска понуда... Акценат је на лепотици, реци Дрини и Дринској регати- централном догађају који у јулу сваке године бележи све већи број посетилаца. И овог пута представила је своје најзначајније локалитете и манифестације.

Јелена Тешић, Фото: Глас Подриња


-Акценат је на лепотици, реци Дрини, на нашој највећој манифестацији Дринска регата, спортско- рекреативном туризму, верском, манифестационом, тако да је шаролика понуда. Најбоља туристичка сезона је летња, с обзиром на то да су сви смештајни капацитети поред реке Дрине. Љубитељи сплаварења, риболова, спорта на води, обавезно долазе, смештају се поред Дрине и уживају на нашој лепотици. Наравно, оно по чему се највише истичемо поред свих природних лепота је свакако Дринска регата која из године у годину привлачи све све већи број туриста. Анализе то и потврђују, али планирамо реорганизацију манифестације како би привукла још већи број посетилаца. Имамо категоризоване смештајне капацитете различитих структура, од три до пет звездица, са различитим ценама, за наше госте је шаролика понуда спрам њихових могућности- објаснила је директорка ТО Љубовија Јелена Тешић.

Мали Зворник- Подземни град Карађорђевића и Орловине
Мали Зворник је такође познат и по природним лепотама, као што су кањон реке Дрине, планина Гучево и прелепа природа око језера Зворник. Посебна атракција је Подземни град Карађорђевића, културно- историјски споменик из времена Краљевине Југославије, грађен почетком тридесетих година 20.века, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за смештај чланова династије и Владе у случају рата.

Марина Глигоревић, Фото: Глас Подриња


-То је наше велико културно- историјско добро које људи препознају да је од велике важности, али није још довољно медијски пропраћено. Циљ нам је да освестимо грађане да имамо изузетан споменик културе који треба да се посети, јер заиста живи и има причу. Поред тога, имамо такође и Орловине, једно од првих византијских утврђења у Србији из шестог века, где би по плану и пројекту до краја јуна требало да се заврши један видиковац, тако да би био јако леп поглед на Дрину и пешачка стаза која би гостима омогућила да лакше дођу до Орловина. Сви смештајни капацитети за сада задовољавају потребе, а како буде расла посета, тако ће расти и приватни смештајни капацитети и понуда- рекла је в.д. директор ТО Мали Зворник Марина Глигоревић.

Велнес центар Ковиље- На природан начин до здравог живота
Велнес центар Ковиље, који функционише у оквиру Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача, водеће у пружању медицинских услуга рехабилитације, потенцијалним корисницима жели да пробуди свест да брину о свом здрављу и кроз превенцију и примену природног фактора дођу до здравог начина живота.

Марија Николић, Фото: Глас Подриња


-Трудимо се да их едукујемо и ширимо ту свест, а првенствено у Велнес центру Ковиље могу то и применити. Примењујемо традиционално вековно искуство коришћења термоминералне воде и блата, али и поред тога смо развили широку палету масажа, примену базена, сауна, фитнес и антиејџинг програма, где покушавамо подржати сваког корисника који жели да дође код нас. Корисници Велнес центра су од 10 година па навише, омогућавамо им релаксирајућу атмосферу. Ми смо медицински спа центар који се налази у Специјалној болници за рехабилитацију, тако да нам је доступна подршка лекара у сваком тренутку, где ће у сваком тренутку добити адекватну услугу за себе. Налазимо се у природном окружењу, окружени зеленилом, парком на више од 40 хектара, где имамо реку Дрину, планину, пружамо подршку у оквиру Велнес центра пацијентима, али и пацијенту коме је потрбено да има пратиоца са собом. Одличан начин да квалитетно проведу време. Велнес центар нуди фејслифтинг који смо управо увели, а ослања се на мануелну масажу терапеута, где на природан начин подстичемо циркулацију, затезање коже и самим тим и свежији израз лица- истакла је координаторка Велнес центра Марија Николић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa