29. februar 2024.29. feb 2024.
Foto: J.R. i Biblioteka šabačka

Foto: J.R. i Biblioteka šabačka

Promocija filma „Prošlost u objektivu“

Istraživanje lokalne istorije

„Tragali smo za mestima stradanja naših sugrađana sa idejom da deca saznaju više o strašnim događajima koji su potresli Šabac tokom rata“, ističe predsednik Udruženja građana „Holokaust centar“ Šabac
Stevan Marinković
U Dvorani „Vinaver“ Biblioteke šabačke premijerno je prikazan dokumentarni film „Prošlost u objektivu“ nastao u okviru istoimenog projekta Udruženja građana „Holokaust centar“ Šabac podržanog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Četiri dokumentarne priče o stradanju Šapčana u jesen 1941. – proleće 1942. godine zabeležili su učenici četiri škole.

Osnovci iz OŠ „Laza K. Lazarević“ i „Vuk Karadžić“ iz Šapca, „23. oktobar“ iz Klenka i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice – područno odeljenje Jarak zabeležili su sećanja, priče i događaje iz pomenutog perioda Drugog svetskog rata kada je Šabac bio okupiran, a deo stanovnika smeštan u logorima.

Foto: J.R. i Biblioteka šabačka


Stručni tim projekta činili su Stevan Marinković, istoričari Sara Jevtić i Dejan Živanović, uz podršku snimatelja Svetislava Predića, profesora OŠ „Laza K. Lazarević“ bio je ujedno i mentorski tim učenicima.

-Želeli smo da osnovci budu deo projekta kako bi više saznali o lokalnoj istoriji, istraživali i sačuvali prošlost od zaborava. Njihov odabir nije bio slučajan, te je tako škola u Jarku uključena zbog Krvavog marša, zatim škola u Klenku zbog stradanja Šapčana na lokalitetu Šicara, OŠ „Laza K. Lazarević“ je blizu kasarne gde se nalazio logor, a OŠ „Vuk Karadžić“ je povezana sa stradanjem šabačkih Roma, ali i stanovnika Kamička tokom ustanka 1941. godine – kaže istoričar Dejan Živanović i dodaje da je neophodno da mladi budu nosioci znanja, čuvanja sećanja.

Foto: J.R. i Biblioteka šabačka


-Verujem da smo kroz ove aktivnosti uspeli da animiramo učenike i da će oni sada biti vršnjački edukatori, što je i suština, prenošenje znanja i iskustva. Deca su bila veoma zainteresovana za učešće, kao i nastavnici mentori. Mislim da smo kao tim uspeli da osvetlimo deo lokalne istorije.

Predsednik Udruženja građana „Holokaust centar“ Šabac Stevan Marinković ističe da je neophodno da se više govori, istažuje o lokalnoj istoriji.

-Tragali smo za mestima stradanja naših sugrađana sa idejom da deca saznaju više o strašnim događajima koji su potresli Šabac tokom rata. Oko 23.000 ljudi prošlo je kroz logor na prostoru kasarne te strašne 1941. godine. Na Kamičku su takođe život izgubili brojni Šapčani tokom kaznene ekspedicije. Znamo da je u logoru u Jarku bilo 5.000 Šapčana, a u Šicari je streljano oko 1.000 ljudi, a među njima bila je i narodni heroj Vera Blagojević. Smatramo da su ovo važni lokaliteti, kao i događaji koji su obležili prošlost Šapca, Mačve, Srema i Podrinja.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa