Инфо

29. фебруар 2024.29. феб 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ ПУ „НАШЕ ДЕТЕ“

Ниже цене и нови објекат вртића

Нови објекат ће у целости бити приземни, имаће осам соба, вешерај, кухињу, просторију за превентивну здравствену заштиту, док ће у средишту бити сала за заједничке активности. Фирма која је на тендеру добила да пројектује и гради вртић око свега се консултовала са нама и уважили су наше сугестије.

Родитељи ће сада плаћати 4.446 динара месечно, док је за друго дете 20 одсто нижа цена и износи 3.557 динара. Годинама је већ бесплатно за треће и четврто дете, а корисници дечјег додатка плаћају 2.800 динара наводи Владимир Рабреновић, директор Предшколске установе „Наше дете“
Свим родитељима из Шапца чија деца иду у вртић или треба да крену у њега, ова година доноси две добре вести. Прва је изградња новог објекта вртића на Летњиковцу, а друга још једно, четврто, снижење цене за 10 одсто.

Предшколску установу „Наше дете“ тренутно похађа око 3.600 деце у свим програмима. Највише их је у целодневном, једанаесточасовном, боравку, више од 2.500 и подељени су у 103 групе.

Фото: Глас Подриња


-Искористили смо све наше капацитете и морамо и да изнајмљујемо просторе како би сви заинтересовани родитељи могли да упишу своју децу у вртић. Стекли су се услови за изградњу новог вртића, првог од 2011. године. Нови објекат ће у целости бити приземни, имаће осам соба, вешерај, кухињу, просторију за превентивну здравствену заштиту, док ће у средишту бити сала за заједничке активности. Фирма која је на тендеру добила да пројектује и гради вртић око свега се консултовала са нама и уважили су наше сугестије. Овај објекат ће употпунити наше потребе и растеретити постојеће групе које већ прелазе предвиђене нормативе, наводи директор ПУ „Наше дете“ Владимир Рабреновић.

План је да нови вртић почне са радом од 1. септембра. Похађаће га између 160 и 200 деце. Изградњу финансира град Шабац.

Листа чекања за вртић у Шапцу не постоји. Деца се практично током целе године уписују.

-Сваке године у мају имамо конкурс, а родитељи могу да се пријаве и путем Е-управе, мејлом или доласком код нас. Увек смо се трудили да проширујемо капацитете како не би било листе чекања. Флуктација деце у вртићима је прилично велика. Деси се да родитељи упишу децу, али касније из неког разлога промене одлуку и ми та упражњена места одмах попуњавамо. Некада децу упишемо и у онај вртић у ком има места, а касније га преместимо у жељени када се појави место. Деца са сеоског подручја у својим местима имају полудневне боравке, али родитељима којима треба целодневни боравак за децу доводе их у вртиће на територији града, објашњава Рабреновић.

Фото: Глас Подриња


Прњавор је једно од ретких села у Србији које има и целодневни боравак, као и јаслену групу деце.
Овогодишњим буџетом четврти пут су цене снижене за 10 одсто за родитеље. Учешће родитеља у економској цени вртића сада износи 15 одсто, уместо досадашњих 20, док остало плаћа град.
-Родитељи ће сада плаћати 4.446 динара месечно, док је за друго дете 20 одсто нижа цена и износи 3.557 динара. Годинама је већ бесплатно за треће и четврто дете, а корисници дечјег додатка плаћају 2.800 динара. Бесплатан боравак имају деца из хранитељских породица, за децу са тешкоћама у развоју и за породице које примају социјалну помоћ, наводи Рабреновић.

Шабац је једна од јефтинијих локалних самоуправа у Србији када су цене вртића у питању. Са друге стране, у Београду је вртић од ове године бесплатан, али се у њега могу уписати само деца чија су оба родитеља запослена.

Овогодишњи буџет за ПУ „Наше дете“ је скоро милијарду динара, односно око15 одсто од буџета, што кажу неби било могуће без вредног и квалитетног рада. Једна од потврда доброг рада је и што су препознати од стране Министарства просвете као једна од установа која нуди различите програме и омогућава доступност свој деци.

-Као пример добре праксе смо се нашли и на платформи Министарства просвете „Пасош за учење“. Разноликост наших програма запажена је и од стране УНИЦЕФ-а који нас је контактирао и доћи ће нам у посету у марту. Квалитетно учење не подразумева само академска знања. Наши програми подразумевају и одлазак у природу, укључивање родитеља, оспособљавање деце за различите активности које их спремају за даљи живот, каже Владимир Рабреновић.

Последњих неколико година имају и свој комби којим, бесплатно, децу из удаљенијих засеока превозе у вртић. Ове године децу из Орашца и Мрђеновца возе у Предворицу, а затим другу групу деце са реона Жабара возе у Миокус.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa