Инфо

19. јул 2012.19. јул 2012.
ШАБАЦ МОЈЕ МЛАДОСТИ

ДЕСЕТ ДЕЦЕНИЈА УНАЗАД

Своју животну стазу враћам за 88 година уназад. Било је то 1924. године. Имао сам седам година када су ме родитељи - свештеник отац Урош и мајка Јелена довели у Шабац. Иза себе оставио сам родно село Кривају и дошао у завичајни Шабац. Иако сам оставио Кривају, Криваја никад није оставила мене. И данас, после толико деценија свежа су сећања на зелена поља, родне воћњаке, винограде, шуму, реку Добраву, чесму иза цркве, камену школу, столара Адама и његову супругу Дару, ћурчију Илију, ковача Јову, школског послужитеља Чеду Гаћарића и неке људе из породица Гавриловић, Бајић, Димитријевић, Антонић. Посебна су сећања на традиционални преображенски вашар када се на велику пољану између школе и реке Добраве сјатило на хиљаде људи из суседних села, а занатлије поставили тезге са грнчаријом, дрвеним производима за кућне потребе, абаџије са сељачким оделима, произвођачи лицидерских колача и пуно шатри од дрвених стубова и лиснатог грања. Наравно народ је увесељавала циганска музика а омладина у народним ношњама играла је кола. И тако све до поноћи.
Ето, ова сећања чине да родна Криваја никад није напустила моје памћење у десетој деценији живота.
Из Криваје дошао сам у град. За дете од седам година велика промена. Уписали су ме у први разред Основне школе “Вук Караџић“, у истоименој улици где смо становали у малој приземној кући са три одељења. Сећам се до нас је становао обућар Стева звани Бећар, а преко пута угледна породица Кречковић-Гајић из које потичу чувени хармоникаш Ђока и фудбалер „Мачве“ Радушка Гајић.
Већ идуће, 1925. године уселили смо се у своју тек сазидану кућу. Градњу куће помогли су очеви парохијани. Сав потребан камен за темељ довукли су из каменолома у Церу, из Волујца камен за кречану, као и сву потребну грађу за кровну конструкцију (греде, рогове). То је била помоћ сељака, свом омиљеном вишегодишњем свештенику.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa