Инфо

11. октобар 2012.11. окт 2012.
ОД СЕВЕРА ДО ЈУГА ТАЈЛАНДА

БАНГКОК ДАНАС

У Бангкок, главни град Тајланда долазимо предвече, једног топлог и кишног дана на почетку монсуна. И мада је ово наша седма посета, увек нам се чини другачији, непоновљив и магнетски привлачан...Оном ко га први пут види можда се неће допасти на први поглед - док не „зачепрка“. Нас дочекује топли ваздух и луксузни хотел.
Банкошке улице и булевари су украшени фотографијама краљевског пара у природној величини. Поређане су хронолошким редом; од дана венчања па до данас, пред прославу брака краља Бумибол и краљице Сирикит. Припреме увелико теку на радост тајландског народа.
Бангкоку је тесно! А заузео целу плодну низију југа.
Стреми горе, ка небу, једином преосталом слободном простору; руши старе четврти, затрпава клонгове, своја обележја, да би на њиховим местима за трен изникао још један, три, пет или читава четврт бетонских зграда...
Све време несвестан да баш у том бетону лагано губи своју душу, и надалеко чувени оријентални шарм...
Изашли смо на Сукумвит роуд; за само годину дана је у потпуности променио изглед. Целом дужином великог булевара, пружају се огромне „бетонске ноге“. Степеницама се пењемо да би прешли на другу страну улице. Можда ћемо горе, у некој од малих железничких станица, сачекати „Небески воз“, најновије банкошко чудо, итекако је успео да регулише саобраћај у најзакрченијем граду ове регије. Његови становници одушевљено су дочекали овај „небески метро“.
Тук-тук, отворена моторизована рикша, кретала се лагано. Није правила „егзибиције“ које су за нас увек представљале доживљај.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa