Инфо

20. децембар 2012.20. дец 2012.

ХИЛАНДАРСКИ КАЛЕНДАР У ЛЕПОТИ СВЕТИЊЕ

Из штампе је изашао традиционални, шести Хиландарски календар. Аутор овог јединственог штампаног здања, својеврсног издавачког подухвата, записа времена у години пред нама, 2013-тој, а у вековима српске светиње на Атосу, дипл. инг. Јанко Новаковић из Шапца наставио је да објављује нове фотографије најсветијих и најлепших места Хиландара, али из нових углова и са новим детаљима. Фотографије су настале у септембру ове године. На овогодишњем календару оне су у првом плану. Осим лепоте слике, на снимцима се осећа духовност аутора у тренутку када су фотографије настајале, и због тога оне имају посебну уметничку димензију. У ствари, свака од 13 фотографија (са насловном и за сваки месец по једна), као мало уметничко дело, прича своју причу о души Хиландара. Фотографија за април, на пример, даје приказ зеленила атоског, из које се разлива обновљена, у плавини осветљена, српска светиња.
Увек свој и оригиналан: са иконом светитеља коме је тај датум посвећен, у сваком дану 2013. године, са јасно обележеним празницима, данима поста, месечевим менама и другим особеностима, Хиландарски календар и у овом издању доноси, уз нове, датуме старог српског календара.
Календар Јанка Новаковића, вечног заљубљеника у сваку стопу земље, камена, духа и свеколиког времена српске светиње на јонском мору, који је у јавности већ оживотворен као ХИЛАНДАРСКИ КАЛЕНДАР, шестим издањем наставља мисију упознавања верника и свих људи добре воље у Отаџбини, са светим знаменитостима, али и са обновом Хиландара од великог пожара 2004. године. То је ауторова мисија, то је, како господин Новаковић и схвата, његов свети задатак. Зато се већ шест, и свих наредних година, докле год буде трајала обнова, на фотографијама може да види напредак у обнови вековних здања и знаманитости јединог српског манастира на Светој Гори.
Хиландарски календар је урађен на изузетном папиру тако да подсећа на пергамент, са богатим, а смиреним колоритом, са готово непосредним доживљавањем српске атоске светиње. Како рече један монах: „и без основне намене обавештавања, био би, са својим фотографијама, леп предмет у сваком дому православног верника и свих оних који се осећају поносним што су српског рода“.
Хиландарски календар је благословио Његово преосвештенство, епископ шабачки, господин Лаврентије, а може се набавити у сваком продајном месту Српске православне цркве у Шапцу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa