Инфо

5. децембар 2013.5. дец 2013.
ПОВОДОМ НАВОДА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ ИЗ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОРУЧУЈУ:

ШАБАЦ ЈЕ ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛАН ГРАД

Тврдње представника Српске напредне странке о презадужености града, изнете на последњој седници Скупштине града, нису тачне, кажу у Одељењу за финансије и администрацију Градске управе
Сваки предлог о кредитном задужењу било ког града или општине у Србији мора да одобри Министарство финансија, што је био случај и са новчаним аранжманима које је подизао град Шабац, кажу у Одељењу за финансије и администрацију. Задуженост града је, како додају, за две трећине мања од законом дозвољене.
- По закону, градови и општине имају могућност да се код пословних банака задужују у висини од 50 одсто остварених прихода у буџету из претходне године. Планирани приходи у буџету за 2013. годину износили су три милијарде динара, што значи да нам закон пружа могућност задуживања у износу од милијарду и пет стотина милиона динара. Тренутно, стање дуга града Шапца према пословним банкама износи 490 милиона динара, односно ако би било потребно, могли би, по закону, да подигнемо милијарду динара нових кредита, али то није наш циљ, каже Маријана Костадиновић, начелница Одељења за финансије и администрацију.
Преузете обавезе отплаћују се планираном динамиком, додаје наша саговорница.
- За сваки кредит који смо узели добили смо сагласност Министарства финансија. Уредно сервисирамо све обавезе према пословним банкама, јер, према плану отплате кредита, зна се кад су рокови за плаћање главнице дуга и камате. Преузете обавезе измирујемо у року, не касни се ни један дан, а да није тако, банке би нас блокирале. Како су у питању дугорочни кредити, ми сваке године у градском буџету планирамо средства за њихово враћање, каже Костадиновићева.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa