Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
МУЛТИМЕДИЈАЛНО ВЕЧЕ ИВАНА ВЕЛИСАВЉЕВИЋА У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ТЕЛА КОЈА ДРХТЕ

У протеклу среду, у холу Библиотеке шабачке, одржано је мултимедијално вече Ивана Велисављевића под називом „Тела која дрхте“. Први део програма је био поетско вече у специфичном амбијенту који је осмислила Неформална уметничка група „Комбинарт“- глумац Никола Брековић је говорио стихове из необјављених Велисављевићевих поетских циклуса Лирика клинике“ и „Болест Југославије“. У другом делу вечери, аутор је одржао предавање „Тифусари у југословенском филму“.
- Предавање сам спремио на основу текста који је објављен у Немачкој. Бавим се мотивима инвалида у филму и шта инвалидитет може ново да нам каже, не само када је филм у питању, него и књижевност, култура уопште. Планирам да наставим да се бавим овом тематиком, спремам пројекат који ће ме, надам се, одвести на финансирано путовање од три године, о инвалидитету у постјугословенском филму, о ликовима ратних ветана о којима још нико није писао, а који су присутни у петини наших филмова, каже Велисављевић.
Иван припрема књигу „која ће се вероватно звати – Били смо лоши комунисти“, која разматра политику у југословенској поп култури. Зашто смо били лоши комунисти?, питали смо га.
- Зато што смо заборавили економску солидарност, равноправну поделу дохотка, самоуправљање, народноослободилачку борбу, идеје комунизма, све оно чему је тежила социјалистичка Југославија. Окренули смо се потрошачком друштву већ у 70-им, 80-им годинама. То је довело до етничких сукоба и капитализма.
На порталу Бифорафтер, могу се пронаћи Иванови текстови о српским феноменима – лепој Брени, Рокерима с Мораву, Балканском шпијуну и другим.
Шапчанин Иван Велисављевић је дипломирао Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду, а магистрирао Компаративну књижевност у Загребу. Био је на стручном усавршавању на Итака колеџу у Њујорку и Лос Анђелесу као стипендиста ОСИ. Радио је у Одсеку за причу Холивудске продукцијске куће Мајка Медавоја. Његове филмске и књижевне критике, есеји и кратке приче, објављени су у часописима „Кораци“, „Браничево“, „Трећи трг“, „Књижевни лист“ и „Рез“ и новинама „Данас“, „Европа“ и „Нин“. Био је сарадник на Радио Шапцу, у емисијама „Метрополис“ и „Ритуал црног патуљка“. Емисију „Специјално неваспитање“, посвећену филму, водио је на Новом Радио Београду. Добитник је награде „Јосип Кулунџић“, коју додељује ФДУ за допринос драматургији и „Витомир Богић“ за најбољег младог аутора за радио у 2009. години.
Реци му да легне
Реци му да одахне
Реци му да си његов син
И да у овом погрешном
свемиру
Патња не престаје
(Из циклуса
„Лирика клинике“)
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa