1. oktobar 2015.1. okt 2015.
MULTIMEDIJALNO VEČE IVANA VELISAVLjEVIĆA U BIBLIOTECI ŠABAČKOJ

TELA KOJA DRHTE

U proteklu sredu, u holu Biblioteke šabačke, održano je multimedijalno veče Ivana Velisavljevića pod nazivom „Tela koja drhte“. Prvi deo programa je bio poetsko veče u specifičnom ambijentu koji je osmislila Neformalna umetnička grupa „Kombinart“- glumac Nikola Breković je govorio stihove iz neobjavljenih Velisavljevićevih poetskih ciklusa Lirika klinike“ i „Bolest Jugoslavije“. U drugom delu večeri, autor je održao predavanje „Tifusari u jugoslovenskom filmu“.
- Predavanje sam spremio na osnovu teksta koji je objavljen u Nemačkoj. Bavim se motivima invalida u filmu i šta invaliditet može novo da nam kaže, ne samo kada je film u pitanju, nego i književnost, kultura uopšte. Planiram da nastavim da se bavim ovom tematikom, spremam projekat koji će me, nadam se, odvesti na finansirano putovanje od tri godine, o invaliditetu u postjugoslovenskom filmu, o likovima ratnih vetana o kojima još niko nije pisao, a koji su prisutni u petini naših filmova, kaže Velisavljević.
Ivan priprema knjigu „koja će se verovatno zvati – Bili smo loši komunisti“, koja razmatra politiku u jugoslovenskoj pop kulturi. Zašto smo bili loši komunisti?, pitali smo ga.
- Zato što smo zaboravili ekonomsku solidarnost, ravnopravnu podelu dohotka, samoupravljanje, narodnooslobodilačku borbu, ideje komunizma, sve ono čemu je težila socijalistička Jugoslavija. Okrenuli smo se potrošačkom društvu već u 70-im, 80-im godinama. To je dovelo do etničkih sukoba i kapitalizma.
Na portalu Biforafter, mogu se pronaći Ivanovi tekstovi o srpskim fenomenima – lepoj Breni, Rokerima s Moravu, Balkanskom špijunu i drugim.
Šapčanin Ivan Velisavljević je diplomirao Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao Komparativnu književnost u Zagrebu. Bio je na stručnom usavršavanju na Itaka koledžu u Njujorku i Los Anđelesu kao stipendista OSI. Radio je u Odseku za priču Holivudske produkcijske kuće Majka Medavoja. Njegove filmske i književne kritike, eseji i kratke priče, objavljeni su u časopisima „Koraci“, „Braničevo“, „Treći trg“, „Književni list“ i „Rez“ i novinama „Danas“, „Evropa“ i „Nin“. Bio je saradnik na Radio Šapcu, u emisijama „Metropolis“ i „Ritual crnog patuljka“. Emisiju „Specijalno nevaspitanje“, posvećenu filmu, vodio je na Novom Radio Beogradu. Dobitnik je nagrade „Josip Kulundžić“, koju dodeljuje FDU za doprinos dramaturgiji i „Vitomir Bogić“ za najboljeg mladog autora za radio u 2009. godini.
Reci mu da legne
Reci mu da odahne
Reci mu da si njegov sin
I da u ovom pogrešnom
svemiru
Patnja ne prestaje
(Iz ciklusa
„Lirika klinike“)
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa