Инфо

21. октобар 2010.21. окт 2010.
СИНДИКАТИ ПРОТИВ ИЗМЕНА И ДОПУНА ЗАКОНА О ПЕНЗИЈСКОМ И ИНВАЛИДСКОМ ОСИГУРАЊУ

РЕФЕРЕНДУМ

Пет синдиката креће са прикупљањем потписа, како би натерали Владу да предлог измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању повуче из скупштинске процедуре, ради усаглашавања са социјалним партнерима
О изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању у јавности се говори скоро годину дана, иако Влада није нашла за сходно да новине презентује и социјално економском савету. То је, нарочито, разљутило синдикате који ће ових дана кренути да прикупљају потписе за организацију референдума за повлачење закона из Скупштине. По речима Његоша Потежице, потпредседника Већа самосталног синдиката Србије усвоје ли се понуђене измене, последице на материјални положај радника и пензионера биће катастрофалне.
Решења која се предлажу су погубна за пензионере, али и оне који ће то тек постати. Најгоре је, ипак, то што су синдикати приликом доношења измена закона заобиђени, односно сви социјални партнери. За нас је најспорнија висина основице за остваривање права на пензију и будуће усклађивање. Тражимо да пензија не сме пасти испод 62 одсто просечне зараде, а најнижа не сме бити мања од четвртине просечне плате. Просечна пензија би спала на 42 процента од просечне зараде, што је недопустиво, каже Потежица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa