26. oktobar 2017.26. okt 2017.
Evropa je prioritet
Komentar gradonačelnika Šapca na izjavu
zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD

Evropa je prioritet

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji učestvovao je na Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu. Tom prilikom on je poručio da „Srbija ne može da sedi na dve stolice“.
-Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kada je članstvo u EU stavila iznad svega, ili Crna Gora po pitanju NATO. Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane, rekao je Hojt Li.
Na ovu izjavu reagovao je Minstar odbrane Aleksandar Vulin i nazvao je „najtežim javnim i vrlo nediplomatskim pritiskom na Srbiju“.
-Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je umeo i uvek do sada. Ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo, rekao je Aleksandar Vulin.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je američki zvaničnik u pravu, te da izjava ministra Vulina može naneti ozbiljnu štetu Srbiji.
-Izjava visokog zvaničnika Stejt departmenta Hojt Brajan Jija da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane, je iskrena i dobronamerna. Ocene da je reč o najtežem javnom i vrlo nediplomatskom pritisku na Srbiju ozbiljno ugrožavaju budućnost Srbije. Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u Evropskoj uniji i oko toga nema kompromisa. Jasno je da više nema balansiranja i pokušaja sedenja na dve stolice, ocenio je Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa