26. oktobar 2017.26. okt 2017.
PRVE ENDURO TRKE NA PLANINI CER

HARD ENDURO STRAST

Posle biciklističkog maratona, ove jeseni Cer će okupiti poklonike moto sporta. Povod su prva hard enduro nadmetanja u Šapcu. Dva dana programa prvog vikenda novembra, prolog i trka, A i B kategorija. Očekuje se oko 50 učesnika
Enduro je sve popularniji vid moto sporta u Evropi, a popularnost iz godine u godinu raste i u Srbiji. Priliku da uživo vide ovakav spektakl imaće i Šapčani prvog vikenda novembra na planini Cer. Uzbuđenje, neizvesnost i veština takmičara malo koga ostave ravnodušnim istaknuto je na konferenciji za medije povodom ovog događaja.
- Pripremamo dvodnevni program. Najpre u subotu, 4. novembra, sledi prolog, odnosno poligon sa preprekama gde su prisutne akrobacije motorista, a dan kasnije slede trke kroz šumu, planinu, uz sve prirodne prepreke. Ovde se od učesnika, uz veštinu zahteva i snalažljivost, orjentacija. Ove godine je staza probna, a od naredne biće uvrštena u zvanični kalendar Prvenstva Srbije - istakao je Lazar Jahurić iz Sportskog društva “Cerera sport”.
Voze se tri kruga po 15 km, što je oko tri sata konstantne vožnje po vrlo nezgodnoj prirodnoj stazi, navodi generalni sekretar Moto-saveza Srbije Darko Radonjić. Prijave su besplatne. Voze A i B kategorija. A su profesionalci, dok su B poluprofesionalni vozači. Nastupaju na istoj stazi, ali jedan deo je odvojen samo za profi-motoriste.
- Stazu je trasirao naš najbolji enduro vozač Dušan Blagojević iz Arilja. On je oduševljen potencijalom koji pruža Cer. Osim povoljne staze, geografski položaj je izvanredan i čim se pročuje, verujem da će i trocifen broj vozača nastupati. Ove godine očekujemo između 40 i 50. Već sada imamo 30 prijavljenih (dve iz Bosne i Hercegovine) – rekao je Radonjić.
Cer je dugo bio zaboravljen od svih, a na ovaj način našu planinu simbolično vraćamo sugrađanima, smatra član Gradskog veća Božidar Katić.
- Ono što smo obećali, mislim da ispunjavamo. Od Boga date prirodne lepote su u našoj blizini, naša obaveza je da ih iskoristimo na najbolji način, da ih popularizujemo i stvorimo/vratimo ljubav prema njima. Enduro je nešto novo za sve i nema sumnje da će posetioci uživati – navodi Katić.
OD SOLUNA DO CERA
Naredne godine u svetu će biti obeležen vek od završetka Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta koji je saveznicima doneo pobedu nad neprijateljima. Tim povodom planirana je biciklistička trka koja će startovati u Solunu, a cilj će biti na Ceru.
B. D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa