9. novembar 2017.9. nov 2017.
Sve izvesnije još jedno vanredno glasanje za Skupštinu Srbije

Ko o čemu, vlast o izborima

Kabinet Ane Brnabić nije valjano ni šampanjac otvorio ne bi li proslavio prvih 100 dana rada, a već je stvarni premijer ove zemlje naveo mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Šabački političari vanredne parlamentarne izbore smatraju nepotrebnim, ali spremni su za njih
Srbija je čudna zemlja, tu pogovora nema. Kabinet Ane Brnabić nije valjano ni šampanjac otvorio ne bi li proslavio prvih 100 dana rada, a već je stvarni premijer ove zemlje naveo mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.
Nijedna Vlada Srbije od posle izbora 2012. godine, a ovo je četvrta, nije dogurala više od polovine mandata. I naravno da ti vanredni parlamentarni izbori nisu ništa promenili, jer je vladajuća koalicija imala dovoljno mandata da bez velikih problema odradi ceo mandat. Na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima, vladajuća većina je je sakupila manje glasova, samim tim manje poslanika, ali je sačuvala stabilnu većinu u Skupštini Srbije.
Analitičari srpske političke stvarnosti smatraju da predsednik Srbije, iako se formalno izjašnjava protiv vanrednih izbora, žarko želi da pokuša da beogradske izbore “veže” za vanredne parlamentarne i referendum o promeni Ustava kako bi pokušao da obezbedi još jedan mandate svojoj stranci u Beogradu.
O tome da li će ih biti i da li su uopšte potrebni vanredni parlamentarni izbori, razgovarali smo i sa šabačkim političarima.
Potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Dejan Živanović smatra da nije pitanje da li su potrebni vanredni parlamentarni izbori, pitanje je da li postoje uslovi za održavanje fer izbora.
- Demokratija je, od strane aktuelne vlasti koja se samo deklarativno zalaže za demokratiju a u praksi je guši i urušava, potpuno marginalizovana. Svedoci smo atmosfere koja je pratila prethodne izbore. Ako uzmemo u obzir samo zastupljenost stranaka u medijima, kao jedan od najvažnijih parametara demokratičnosti izbora, jasno je da izborna utakmica nije bila fer. Ono u čemu sve stranke, koje se izjašnjavaju kao opozicija vladajućem režimu, moraju biti jedinistvene, na prvom mestu je stvaranje uslova za regularne izbore. Ako se samo ponovi ambijent sa prethodnih izbora, obesmisliće se izborni proces, ali i elementarno građansko pravo slobode izbora biće uskraćeno. Bojim se da to i jeste cilj aktuelne vlasti i zato smatram da pre razgovora o potrebnosti raspisivanja parlamentarnih izbora treba pokrenuti pitanje da li postoje uslovi za njihovo održavanje – ističe Živanović.
Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije Božidar Katić veruje das u prad nama još jedni parlamentarni izbori.
- Meni je veoma drago što su predsednik i vladajuća stranka shvatili da je stanje u zemlji jako loše. To zapravo može biti jedini razlog za nove izbore. Očigledno je da postoje problemi u našoj državi i da ova zemlja sve više tone dublje i dublje. Nelogično je da se naša država konstantno nalazi u stanju predizborne kampanje i da se ništa ne radi, već da se ljudi koji vode državu neprekidno i stalno bave kampanjom – dodao je Katić.
Predsednik Gradskog odbora Nove stranke Aleksandar Simić napominje da najavljeni eventualni vanredni parlamentarni izbori više i nisu vanredni, pošto su u periodu od pet i po godina vladavine Aleksandra Vučića, ovo peti ili šesti izbori za kojekakve organe vlasti.
- Ovo više tretiram kao redovne izbore, jer se skoro svakih godinu dana raspisuju neki izbori. Da li će ih biti, biće ih svakako. Sve ovo što se u poslednje vreme odvija, već se dešavalo i uoči raspisivanja vanrednih izbora pre nepune dve godine. Ovo je repriza tog perioda. Stvaranje javnog mnenja, nekakvih priprema da bi njegova odluka, koja isključivo zavisi od njega, bila prihvatljiva širim masama. Kao lokalni lider jedne opozicione partije smatram da je dobro da budu izbori. Dobro je za građane i za samu Srbiju, jer ova vlast već pet godina isključivo vodi državu u propast. Što pre dođe trenutak da nam se pruži mogućnost, a mi tu mogućnost iskoristimo da smenimo ovu i ovakvu vlast, to će biti boljitak po Srbiju u svim oblicima – zaključio je Simić.
Predsednik inicijativnog odbora Narodne stranke u Šapcu Srđan Mitrašinović smatra da su vanredni parlamentarni izbori nisu neophodni.
- Imali smo ih 2016. godine, ali verujem da će ih bit i naredne. Aktuelna vlast se samo bavi izborima. To je ono što jeste njihova glavna preokupacija, a ne ono što bi trebalo da bude – briga o standardu, bolji život građana – napomenuo je Mitrašinović.
AKO IH BUDE - SPREMNI
Gradski odbornik Socijalističke partije Srbije Saša Filipović kaže da će ta stranka na lokalu poslušati stav centrale.
- Ako tih izbora bude bilo, naravno da ćemo poslušati stav naše stranke i na tim izborima i učestvovati. Moj stav je da vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni, jer je ovo pravo stanje na terenu. Ako koalicija na republičkom nivou odluči da vanredni parlamentarni izbori budu organizovani zajedno sa beogradskim, izlazimio spremni – kaže Filipović.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa