9. novembar 2017.9. nov 2017.
NA VIDIKU IPARD PODSTICAJI

EVROPSKA SREDSTVA U NAREDNIM MESECIMA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja prvi javni poziv za IPARD sredstva verovatno će objaviti u decembru ove ili januaru naredne godine. Ako tako bude poljoprivrednicima se smeše lepe subvencije.
Pravo na podsticaje imaće oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva- preduzetnici uključujući i poljoprivrednike koji su u sistemu PDV-a, zatim privredna društva i zemljoradničke zadruge.
Postupak za ostvarivanje prava na IPARD podsticajne mere pokreće se podnošenjem zahteva za odobravanje projekta na osnovu javnog poziva. Zainteresovani mogu da podnesu samo jedan zahtev po istom javnom pozivu za više vrsta prihvatljivih investicija u okviru samo jednog sektora od četiri koja su obuhvaćena, sektor mleka, mesa, voća i povrća, kao i sektor ostalih useva.
-Podnosioci zahteva moraju da ispune niz opštih i posebnih uslova u zavisnosti između ostalog od vrste investicije i sektora na koji se ona odnosi. Minimalna vrednost investicije za sve sektore je 5.000 evra, a maksimalna je 700.000 evra za sektore voće, povrće i ostali usevi, odnosno 1.000.000 evra za sektore meso i mleko. Ukupan iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa u periodu 2014-2020. godine. Procentualni iznos podsticaja od vrednosti prihvatljivih troškova ali bez PDV-a)može da bude od 60 – 70, pa čak i do 80 procenata, pojašnjava Marina Gačić, poljoprivredni stručnjak.
Vrste investicija mogu biti izgradnja i opremanje objekata, nabavka mašina i mehanizacije, gde se ubrajaju i traktori sa snagom motora od 60 do 100 kilovata u zavisnosti od obima biljne, odnosno stočarske proizvodnje.
Investicije su veoma različite i zavise između ostalog od već pomenutih opštih i posebnih uslova, kao i od sektora na koji se investicija odnosi.
Veoma je važno naglasiti da se sa realizacijom investicije kreće tek po dobijanju rešenja o odobrenju projekta u kojem će biti naveden rok za realizaciju i stavljanje u funkciju predmeta investicije, kao i rok za podnošenje zahteva za isplatu podsticaja. Takođe, na gazdinstvu podnosioca zahteva sredstava, nadležni će vršiti minimum tri kontrole na licu mesta i to: pre odobravanja projekta, pre isplate sredstava i posle isplate IPARD podsticaja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa