9. novembar 2017.9. nov 2017.
Šabac na Konferenciji “Ujedinjeni u razlikama” u Firenci

Unija gradova je moguća

U Firenci je sredinom nedelje održana dvodnevna Konferencija “Ujedinjenii u razlikama” (Unity in diversity), na kojoj grad Šabac predstavljali Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada i Bojana Mladenović, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Šapca. Osnovna poruka ovog skupa bila je “Ukoliko još nije moguća unija nacija, verujemo da unija gradova jeste”, (“If the unity of Nations is not yet possible, nje believe the unity of Cities is.”), koja je inspirisana delom nekadašnjeg gradonačelnika ovog mesta Đorđa La Pire u oblasti interkulturnog dijaloga.
Cilj je da se međusobnim povezivanjem, upoznavanjem i umrežavanjem uspostavi saradnja među predstavnicima lokalnih samouprava. Sve učesnike, među kojima su predstavnici mnogih evropskih gradova, pozdravio je Dario Nardela, gradonačelnik Firence, poručivši da je cilj skupa da se osnaže lokalne samouprave zato što su najbliže građanima i što pružaju usluge koje su izraz potreba, kako bi imale snage da se uhvate ukoštac sa problemima koje država sporo rešava.
- Činjenica da smo svi na ovom prostoru Balkana i Mediterana kroz istoriju izloženi različitim uticajima, povezuje nas sve i danas u vremenu brze urbanizacije, globalizacije i klimatskih promena. Uprkos tehnološkom napretku, koji stvara pretpostavke za brže i dinamičnije povezivanje, stiče se utisak da smo u savremenom svetu u velikoj meri otuđeni, upućeni isključivo na sopstvene potrebe i interese. Upravo zbog toga ovakav način povezivanja može doprineti širenju perspektiva u kojima posmatramo svoje okruženje i svet. Izgradnja socijalno pravednijeg društva, uz poštovanje osnovnih ljudskih prava, nije samo pitanje zakonskih okvira i njihovog poštovanja, već, u isto vreme, i pitanje empatije i prepoznavanja potreba okruženja. I zbog toga je ovakva vrsta dijaloga potrebna i važna – poručio je, između ostalog, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, obraćajući se učesnicima.
U okviru tri sesije ove konferencije govorilo se o interkulturnom dijalogu, položaju mladih i njihovim pravima, kao i održivom razvoju i uticaju klimatskih promena na razvoj lokalnih sredina. Konferencija je drugi dan nastavljena u Vatikanu, gdesu predstavnici gradova potpisali zajednički dokument “Unity in diversity”.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa