9. novembar 2017.9. nov 2017.
Pismo čitateljke
Krivina u ogledalu

Pismo čitateljke

Za svakog novinara predstavlja velika čast kada dobije pismo. To se, eto, desilo i meni. Lepo upakovano pismo čekalo me je na stolu jednog jutra. Napisano 2. novembra kada je izašao naš novi broj.
Vidite, kada se bavite javnim poslom, sasvim je normalno da vaš rad izaziva oprečna mišljenja. Biće uvek onih koji vas kude, a verovatno će se naći i neko ko će da vas pohvali. Po meni, uvek je bolje dobijati pisma onih koji vas kude. Ta pisma su mnogo zanimljivija od hvalospeva.
Na moju sreću, dobio sam pismo jedne bake koja je napisala da „za moje 72 god. veće bljuvotine nije pročtala nego od tebe“. To „tebe“ se odnosi na moju malenkost. Anonimna gospođa, koja veće bljuvotine nije čitala u svom životu od mojih, naravno da se nije predstavila, pa koristim ovu priliku da joj odgovorim kako bi nastavili našu prepisku. Šta hoću da kažem? Veliki se strah uvukao u sve nas. Svi se svega plašimo, pa čak i kada napišemo jedno obično pismo koje je reakcija ne benigni Čivijaški Oroskop koji u Glasu Podrinja pišem već skoro dve godine. Sve što napišem, ja i potpišem i verujem da je to u redu. Ako nešto napišeš, stani iza toga. Ništa, ali apsolutno ništa ne može loše da ti se desi, izuzev da dobiješ pismo od neke bakice od 72 godine.
Ta bakica na počektu pisanija kaže: „Tako mlad, tako zao, tako otrovan, a toliko primitivno izražavanje“, a onda mi poručuje – „Dečko, molim te, s... u NjC, nemoj u ove novine, jer ja njih plaćam“.
Da ne bih dalje prepričavao celo pismo, ta bakica mi na kraju poručuje da „moli Boga da ti zadrži jezik za zubima sve dok ne budeš znao nešto pametno da pričaš“. Moja nova prijateljica je mnogo izgrešila u ovom pismu, ali verujem da je neumesno da nekoga ko ima 72 godine upućujem na gramatiku. Ono što mi je zanimljivo, otkud da neko u satiričnoj rubrici vidi zlo i otrov. Zar je stvarno tolika moć jednog čoveka na vlasti da svaku kritiku, ili satirični komentar, u svojim podanicima iskristališe u zlo i otrov.
Kada državu vode ljudi koji samo govore ja, pa ja, koji imaju sumnjive diplome i zvanja, koji nemaju sluh za razum i logiku, jedino što nam preostaje je da se i mi sprdamo sa njima. U toj borbi oni uvek pobeđuju, jer nas ponižavaju. Mi njih ne možemo nikada.
Draga moja nova prijateljice, najviše bih voleo da se upoznamo i da uz kaficu popričamo o mojoj zlobi i otrovu. Pošto nemam drugi način da vam odgovorim, jer ne znam ko ste, morao sam to da učinim ovako. Nadam se da vas nisam ni na koji način povredio i uvredio bez obzira na moj pogani jezik.
PS. Nadam se da ne govorite kao što pišete. U srpskom jeziku se ne kaže „završijo“, ne piše se „nebudeš“, itd.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa