9. novembar 2017.9. nov 2017.
Vrednost i cena slobode
OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENjA ŠAPCA U PRVOM SVETSKOM RATU

Vrednost i cena slobode

Protekle sedmice, u porti Šabačke crkve obeležen je Dan oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu. Događaju je u ime Grada prisustvovao i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je položio venac na Spomenik žrtvama u ratovima u periodu od 1914. do 1918. godine.
-Sa ponosom smo obeležili 99 godina od kako je naš grad oslobođen u velikom ratu. Svi znamo da je Šabac u ratu bio razrušen i da je dosta postradao. Od Malog Pariza postali smo srpski Verden. Naše stanovništvo se prepolovilo, možemo reći da su zverski ubijani, a od 14.000 ljudi, preživelo je 7.000. Mi danas moramo da živimo ponosni na činjenicu da su ti ljudi imali svest o vrednosti i ceni slobode. Treba da budemo ponosni na to što smo danas slobodni i upravo zahvaljujući toj slobodi bijemo neke druge bitke na drugačiji način, pre svega znanjem – istakao je ovom prilikom predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
Podsećanja radi, prvog dana Prvog svetskog rata, 12.08.1914. godine, Šabac se našao na udaru Austrougarske vojske. U roku od 12 dana, dok je vođena borba na Ceru, Šabac i bliža okolina su doživeli do tada nečuvena i neviđena zverstva.
-Svaka kuća u Šapcu, bila je opljačkana, zapaljena i porušena. Žena, deca i starci bili su pohapšeni od strane Austrougarskih vojnika koji su ih zatvarali u veće objekte. Sto pedeset šapčana bilo je zatvoreno u hramu u Šabačkoj crkvi, bez hrane, vode i mogućnosti da izađu napolje. Nakon sedam dana su ih izveli iz crkve i upravo na mestu gde se danas nalazi spomenik, a tada iskopana jama su ih streljali – objašnjava istoričarka Svetlanka Milutinović.
K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa