9. novembar 2017.9. nov 2017.
PET ĆERI I SIN
IZ PATRIJAHALNOG SHVATANjA MAČVANA

PET ĆERI I SIN

Ravnopravnost polova ugrožena običajem da porodično stablo produžuje muškarac. Ekonomska kriza ruši statistiku
Nekoliko godina unazad, jedan Mačvanin je izrodio petoro ćeri u “traganju” za naslednikom. Doktor, kome se obratio za pomoć mu je u šali preporučio da u tom slučaju mora promeniti suprugu. Na kraju mu se posrećilo i ako nije poslušao savet lekara. Rodio se sin i njegovoj sreći nije bilo kraja. Priča se da je za sreću i berićet naslednika i kuće lumpovao do zore.
Sudska potvrda
Slušajući ovih dana priče advokata i sudske rasprave koje se tiču nasledstva, predhodna priča poprima sve veći značaj.
Naime, krajem prošlog veka i ranije u Mačvi je važilo nepisano pravilo da sin ostaje kući radi produženja porodičnog ognjišta, a sestra tj. žensko dete odlazi, ko zna kud i dalje gradi drugu kuću. Advokati sa kojima smo razgovarali kažu da su se sestre najčešće odricale nasledstva u korist braće, radi očuvanja kuće. Takav ishod raspodele zaostavštine, najčešće posle smrti glavara kuće nalazio se i u testamentu, a ni ženska deca nisu negodovala. Bolji poznavaoci patrijarhalnih običaja ljudi ovog kraja kažu da se o nasleđivanju i te kako vodio račun. Objašnjavaju da ženska deca odlaze iz kuće da grade svoju, i u najboljem slučaju mogu da dobiju najnužnije.
- Tako je bilo od pamtiveka. Sestra je mogla da ponese neke dukate iz kuće ali imanje, mislim tu na njive nikako. Znalo se ko je domaćin i na kome zemlja ostaje. O tome su stariji domaćini često govorili i u uslovima kada su imali više muške dece. Znalo se ko odlazi na školovanje, a ko je zadužen da nastavi vrstu, kaže Ljubinko Jevtić iz Badovinaca, hroničar sela.
Običaj se naglašava “provukao” do današnjih dana. Kad “odlazi” gazda kuće u velikom broju slučajeva njegova poslednja želja je da celokupno imanje nasledi sin. Ćerki ili većem broju njih obično kupe stan u gradu.
U Srbiji se prema procenama, trećina žena odriče nasledstva u korist muških potomaka, a u Mačvi gotovo polovina.
Sve se menja
Najnoviji slučajevi naslednih rasprava iz sudnice, govore da se i na ovom planu nešto menja. Sestre potežu argumente da je imovina potrebna i njima i njihovoj deci u novoj zajednici. S druge strane sve glasniji su i zastupnici ravnopravnosti polova, a dosta sinova ima želju da napusti selo u potrazi za boljim životom. Istraživači i hroničari sela beleže da se mnoge kuće gase. Ostaju puste, a selo stari i nestaje.
- Kupovao sam zemlju u nadi da sinu ostavim što više. On se predomislio i sada želi da ode u grad. To nažalost nije i moja želja ali nema mi druge nego da je prihvatim, kaže jedan postariji Mačvanin koji je želeo da ostane anoniman.
Primera je danas, ističu neki predsednici mesnih zajednica, raznih. Generalno posmatrano, kažu oni ne robuje se starim shvatanjima. Pod ovim podrazumevaju da i ženska deca traže svoj deo nasledstva. Istina takvo zemljište je najčešće predmet prodaje, a da njive ne bi dalje usitnjavali braća im najčešće daju materijalnu nadoknadu.
U Mačvi je izvršena jedna komasacija (ukrupnjavanje) zemljišta ali preovlađuje usitnjen posed i to značajno povećava troškove obrade i setve.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa