9. novembar 2017.9. nov 2017.
KREDIT ZA KAPITALNE INVESTICIJE
ODRŽANA 17. SEDNICA SKUPTŠINE GRADA

KREDIT ZA KAPITALNE INVESTICIJE

Razlog za donošenje rebalansa je povećanje rashoda i izdataka, kao i uvođenje novih prihoda da bi se izvršilo uravnoteženje budžeta. Usvojena je Odluka da se grad dugoročno zaduži kod poslovne banke. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić smatra da je usvojena odluka katarstrofalna. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da je grad Šabac stabilan, da nema dugovanja i da redovno izmiruje sve svoje obaveze
Odbornici grada Šapca u ponedeljak su zasedali 17. put u ovom skupštinskom sazivu. Najvažnije tačke dnevnog reda odnosile su se na budžet. Usvojen je drugi ovogodišnji rebalans, a Odlukom o zaduživanju grada odlučeno je da se kod poslovne banke podigne kredit u iznosu od 840.000.000 dinara.
Razlog za donošenje rebalansa je povećanje rashoda i izdataka, kao i uvođenje novih prihoda da bi se izvršilo uravnoteženje budžeta. Prihodi su povećani sa 3.479.813.000 na 3.961.689.000 dinara.
Usvojena je Odluka da se grad dugoročno zaduži kod poslovne banke. Za zaduženje je dobijeno mišljenje Ministarstva finansija. Sredstva su namenjena za finansiranje kapitalnih investicija. Predviđeno je da se uloži, između ostalog, u projekte kapitalnog opremanja agroindustrijske zone, izgradnju sportske infrastrukture, “Sava park”, kanalizacione mreže u prigradskim mesnim zajednicama, izgradnju kvantaške pijace i sl. Rok otplate kredita je najmanje pet godina, sa grejs periodom od dve godine.
Diskusija po ovim odlukama dovela je do žestoke polemike među odbornicima. Naprednjaci su tvrdili da je grad praktično bankrotirao, dok je šef odborničke grupe “Šabac je naš“ Živojin Vuletić rekao da je ovo “pametno zaduživanje”.
-Ako neko izvrši zaduživanje da bi uložio u stvaranje novog prihoda, to je pametno zaduživanje. Ceo zapadni, a i istočni svet posluje na kreditima. Ovaj novac će vrlo brzo biti vraćen i nema potrebe plašiti građane bankrotstvom, rekao je Vuletić sa skupštinske govornice.
Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić smatra da je usvojena odluka katastrofalna. Smatra da je odluka sramna i da će zadužiti “našu decu, naše dece decu i njihovu decu”.
-Skupštinska većina koja vodi grad je Šabac dovela do bankrotstva. Upozoravali smo kada je budžet usvajan da on nije dobar. Sada vidimo da je deficit tog budžeta 814 miliona dinara, a grad to rešava tako što se zadužuje za gotovo milijardu. Pored 840 miliona zaduženja, zadužuje se i “Toplana” za 130 miliona za kredite koje treba da otplaćuje, rekao je Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da je grad Šabac stabilan, da nema dugovanja i da redovno izmiruje sve svoje obaveze. Izjavio je da se u kreditno zaduženje ulazi posle tri godine redovnog rada.
-Nismo bili u mogućnosti da izmirimo sve obaveze koje nastaju, a planirani prihodi nisu na nivou koji je trebao da bude. Osnovni razlog zašto nisu na planiranom nivou je taj što Država i dalje nije izmirila svoje obaveze prema gradu i nastavlja da ih ne izmiruje. Imamo neverovatnu politiku selektivnog finansiranja lokalnih samouprava koja je dovela do toga da su neke lokalne samouprave, koje su se povinovale SNS, dobile novac iz budžeta. Pre dve nedelje predsednik je podelio 4 milijarde dinara lokalnim samoupravama. Naravno, tu nema nigde grada Šapca, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Data je saglasnost JKP “Toplana Šabac” za zaduženje u iznosu od 130.000.000 dinara. Prva partija u visini od 50.000.000 namenjena je vraćanju kratkoročnih pozajmica, izmirenju obaveza prema KFNj programu i za dve rate reprograma prema “Srbijagasu”. Druga partija od 80.000.000 dinara će se povlačiti prema potrebi radi izmirenja obaveza prema “Srbijagasu” za prirodni gas za tekuću godinu.
Usvojena je i Odluka o organizaciji Gradske uprave grada Šapca. Odlukom Vlade Republike Srbije o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru, predviđen je maksimalna broj zaposlenih u sistemu javnog sektora grada Šapca i on je 1422 zaposlena. Odlukom usvojenom na Skupštini grada predložena je izmena broja zaposlenih kod pojedinih organizacionih oblika, s tim što nije menjan maksimalan broj zaposlenih. Izmene su predložene zbog toga što je bilo potrebno angažovati još 17 zaposlenih u JKP “Vodovod” za Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Iz tog razloga izvršena su smanjenja broja zaposlenih na drugim mestima u sistemu javnog sektora.
Odlukom o organizaciji Gradske uprave grada Šapca, koja je takođe usvojena većinom glasova, nije menjan broj osnovnih organizacionih jedinica, ali je detaljno uređena njihova nadležnost. Kabinet gradonačelnika unet je kao posebna organizaciona jedinica i predviđeno je da načelnik Gradske uprave može imati zamenika.
JUP “Plan” pripojeno je JP “Infrastruktura”, tako da je JUP “Plan” prestalo da postoji bez sprovođenja postupka likvidacije. Osnovaće se Služba za prostorno i urbanističko planiranje u okviru JP “Infrastruktura”.
Izglasana je Odluka o lokalnim administrativnim taksama kojom se uvode takse za spise i radnje u izvornim poslovima koje obavlja grad Šabac. Data je saglasnost za postavljanje mobilijara u Prnjavoru za potrebe rada Predškolske ustanove “Naše dete”.
Data je saglasnost za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora JKP “Parking Šabac”. Oglas o javnom konkursu biće objavljen u “Službenom glasniku RS”, “Službenom listu grada Šapca” i najmanje jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji cele Srbije, kao i na zvaničnoj internet stranici grada Šapca.
Milena Zindović razrešena je dužnosti direktora JUP “Plan”, zbog podnete ostavke, a na mesto v.b. direktora imenovan je dr Goran Stojićević. Na mesto vršioca dužnosti zamenika direktora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” imenovan je dr Miroslav Milješić.
Promenjeno je više članova školskih odbora, kao i dva člana Saveta za bezbednost grada Šapca i jedan član Upravnog odbora PU “Naše dete”.
Govoreći o budžetu i kreditu gradonačelnik Nebojša Zelenović je istakao da se trude da grad funkcioniše bez obzira na to ko vodi Državu.
-Vrlo brzo smo dobili saglasnost Ministarstva finansija za kredit. Ministarstvo građevine kaže da najbolje u državu radimo svoj posao. Da smo hteli mogli smo ovo kreditno zaduženje da podignemo i više. Ovako ono služi samo da poslovi koji će se završiti do kraja ove i u prvom kvartalu sledeće godine budu na vreme isplaćeni i da obezbede stabilno poslovanje. Ako Država izmiri svoje obaveze, a mi ćemo ih na to ubediti dodatnim sudskim pritiskom, već sledeće godine taj novac će biti na našem računu, rekao je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa