11. januar 2018.11. jan 2018.
PRILIKA DA ISKAŽEMO HUMANOST
AKCIJA DOBROVOLjNOG DAVANjA KRVI

PRILIKA DA ISKAŽEMO HUMANOST

U sredu u Kulturnom centru je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Pokretač akcije bio je Institut za transfuziju krvi Srbije. Građani će moći ubuduće svake srede u vremenu od 10 do 16 časova da daju krv u Kulturnom centru.
-Ovo je doba godine kada svi izražavamo neku zahvalnost i imamo najbolje želje za narednu godinu. Prilika je i da iskažemo svoju humanost i da pozovemo sve davaoce krvi da se odazovu na sve akcije. Grad Šabac je tu da podrži službu transfuzije bolnice Laza K. Lazarević u Šapcu i da pomognemo Crvenom Krstu koji je promoter dobrovoljnog davalaštva krvi. Tu smo i da ukažemo na novine koje će biti u dobrovoljnom davanju krvi. Nadam se da će proteći u najboljem redu i da će novi način davanja krvi zaživeti i kod nas - istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
Implementacija novog Zakona o transfuziološkoj medicini počela je 1. januara. Zakon je donešen na osnovu usaglašavanja akata sa Evropskom unijom. Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije poručuju da će uspešna saradnja sa šabačkom Gradskom upravom i Crvenim krstom biti nastavljena, dok će građani za prvo vreme, moći da daju krv ponedeljkom u lokalnoj transfuziji, kako su navikli.
-Neće se više vršiti prikupljanje, obrada i testiranje krvi po svim bolnicama kako je do sada bilo, nego u samo 4 ovlašćene transfuzijske ustanove. Ono što je bitno za građane Šapca je da porodičnog davanja više neće biti. Što se tiče same bolnice u Šapcu naša ustanova će ih uvek blagovremeno snabdeti svim potrebnim količinama krvi, rekao je Dušan Serafimović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.
-Ovo je human gest i dobar način da se započne godina dobrim delom. Sedam puta sam dao krv. Dobrovoljni davalac sam od 2013. Porodična tradicija je dobrovoljno davanje krvi, i ja sam je nastavio - izjavio je Nikola Martinović dobrovoljni davalac krvi i volonter Crvenog Krsta.

B.R.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa