11. januar 2018.11. jan 2018.
Planira se dogradnja poslovnog prostora Stare robne kuĆe do stubova

Ostaju li Šapčani bez omiljenog prostora u centru grada?

Firma Leon, koja je vlasnik poslovnog dela Stare robne kuće ima nameru da dogradi objekat u prizemlju do stubova i tako pripoji prostor koji se, od kada objekat postoji, koristi kao javni prostor.
Takav zahtev gradsko Odeljenje za urbanizam je odbilo, ali kompanija Leon traži ispunjenje svojih zahteva u nadležnom Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture. Pitanje je koliko će nadležni državni organi imati sluha za specifičnost ovog prostora i potrebe koje građani imaju za njim. Sudeći po dosadašnjem toku postupka, među suvim birokratskim propisima mogu se naći i oni koji će građanima oduzeti javni prostor.
Prostor ispred objekta nalazi se u zaštićenoj okolini utvrđenog kulturnog dobra, ovakvom intervencijom ugrozio bi se odnos prema ovim značajnim objektima, smatra gradski urbanista Katarina Dubljanin.
-Nijednog trenutka nije se dovela u pitanje rekonstrukcija objekta, ali tražena intervencija predstavlja dogradnju objekta. Premašuje zadate urbanističke parametre. Ne želimo da birokratski odnos prema arhitekturi i urbanizmu, bez analize konteksta, dovede do degradacije grada, objašnjava Katarina Dubljanin.
Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Šabac više puta je odbilo zahtev firme Leon uz obrazloženje da bi se zatvorio prostor koji je u funkciji javne površine i da bi se na parceli premašio indeks izgrađenosti predviđen planskim dokumentima. U njihovom obrazloženju se između ostalog navodi da se zahtev odnosi na proširenje lokala u prizemlju kojim bi se zatvorio prostor u javnoj nameni, da je planskim dokumentom propisano da je za objekte takve spratnosti moguća rekonstrukcija samo u datim gabaritima bez mogućnosti dograđivanja.
Ovaj deo grada oduvek je značajan Šapčanima za brojne manifestacije koje se tu održavaju, a jedino je sklonište od kiše i sunca u javnom prostoru. Pojedini stručnjaci smatraju da je zgrada Stare robne kuće vredan primerak moderne arhitekture, a da kolonada, jedina u Šapcu, predstavlja dragocenost.
Da li će tako i ostati?

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa